Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Blank afwerken van dekkend schilderwerk

Overige

Vraag:

Ik heb voor een klant een jaar geleden alle binnendeuren, kozijnen en een lichteiken keuken overgeschilderd met een dekkende, donkergrijze watergedragen verf. In de loop van het jaar heb ik rondom de keukenkastdeurknopjes een en ander moeten ‘bijtippen’ omdat, waarschijnlijk door vingernagels, de verf eraf wordt ‘gekrabd’. Daardoor komt op die plekjes de oorspronkelijke kleur weer tevoorschijn. Bestaat er een (onzichtbare) beschermlaag die de verf sterker maakt en waarmee dit voorkomen kan worden?

Antwoord:
Allereerst het volgende. Blank afwerken van dekkend schilderwerk is in de praktijk buiten ongewenst. Het wordt daar sterk afgeraden, omdat de hechting van blanke lagen op den duur te wensen over laat. Het merkwaardige is dat in de autowereld dit juist vrijwel standaard gebeurt. Als laatste laag wordt hier vaak een blanke toplaag aangebracht. De laatste laag blanke lak beschermt hier het gehele verfsysteem tegen invloeden van buiten.

Binnen
Voor binnen is een proef het proberen waard. Belangrijk is wel dat de hechting tussen de blanke toplaag en de ondergrond perfect is. Dit bereik je alleen wanneer na schoonmaken en grondig schuren van de ondergrond een dekkende voorlaatste laag in kleur wordt aangebracht.

Deze gepigmenteerde laag hecht doorgaans goed op de schoongemaakt en geschuurde ondergrond. Hierna direct, na de minimale droogtijd, overschilderen met een blanke toplaag. Deze blanke toplaag kan bij vlot overschilderen nog voldoende verkleven aan de eerder aangebrachte voorlaatste dekkende laag en op deze wijze naar verwachting voldoende en duurzaam hechten.

Worden oudere dekkende lagen blank geschilderd, dan is de hechting altijd minder dan die van dekkende lagen. Een dekkende verf hecht per definitie beter, omdat pigment en vulstof fysisch een enorme invloed hebben op de hechting.

Het is niet voor niks dat grondverven mat zijn. Deze bevatten veel pigment en vulstof om die bewuste hechting te optimaliseren. Blanke lagen, zonder pigment, liggen als het ware als een film op de ondergrond.

Goede hechting kan alleen verkregen worden wanneer de ondergrond pas geschilderd is en voldoende droog om over te schilderen. Op deze wijze kan een betere verkleving plaats vinden tussen deze lagen, zo is de verwachting.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Blank afwerken van dekkend schilderwerk

  • Ik kwam hetzelfde probleem tegen en heb als oplossing voor mijn klant ronde plexiglasplaatjes van ca. 5 cm doorsnede gemaakt met een gat in het midden natuurlijk. Deze heb ik onder de knoppen van de keukenkasten geplaatst. Ze vallen niet op, zien er heel netjes uit en de lak is beschermd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.