Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Blaasjes op aluminium romp

Metalen ondergrond

Vraag:

Er vertonen zich blaasjes op de romp van mijn aluminium zeiljacht. Ik heb deze weg geschuurd, maar hoe moet ik het aluminium schoonmaken en ontsmetten zodat ik een goede hechting krijg? Daarna ben ik van plan een 2-componenten plamuur en een 2-componenten primer te gebruiken, om vervolgens af te lakken met 2-componenten verf. Is dit een goede aanpak?

Antwoord:
Het schilderen van een jacht is vaak een arbeidsintensieve klus. Dit komt meestal doordat er een aantal jaren (vrijwel) geen onderhoud is uitgevoerd. Soms wordt er zes tot acht jaar mee gewacht. Roest en blazen zijn dan standaard. Werkwijze: schuren, tollen, plamuren en meerdere keren lakken. Om dit te beperken, kan beter iets vaker onderhoud worden uitgevoerd. Deel voor deel, zodat er overzicht blijft en het werk elke keer beperkt blijft.
 
Zijn er blaasjes en is er corrosie, dan is het zaak te ontroesten, te tollen, primeren en plamuren. Schoonstralen of het metaal helemaal glimmend slijpen, is het beste. Daarna de ondergrond grondig schoonmaken, ontvetten en epoxy primer aanbrengen op het kale aluminium.
 
Plamuur
Aandachtspunt is de primer niet ver over de omliggende verflagen aan te brengen. Hierna, om tijd te besparen met schuren, meerdere schraaplagen epoxy plamuur aanbrengen. De eerste keer een grove epoxy plamuur gebruiken en hierna alleen met fijnere epoxy plamuren werken. Vlakke, schone en ‘scherpe’ plamuurmessen gebruiken zijn belangrijk om mooi en strak werk te realiseren. Bij het schuren gebruik maken van vlakke schuurklosjes en voor het schuren van plamuur een korrel P120 gebruiken.
 
Na een aantal malen plamuren en schuren met de vlakke hand beoordelen of het geheel strak is geplamuurd. Naschuren met P 180 of P220 schuurpapier. Het geheel nat schuren P320 en hierna het geheel grondig schoonmaken. Schuurstof, slijpsel en dergelijke grondig verwijderen. Vervolgens met een één- of tweecomponenten verf voorlakken en aflakken.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Blaasjes op aluminium romp

  • Klaas de Wit

    De gecorrodeerde plaatsen stralen met de vacuumstraalmethode, stof en straalmiddel overlast wordt dan vermeden. Eventuele putjes waar zicht dan oxidatie in bevindt worden dan ook verwijderd.
    Een andere variant is de IBiX-ministraler een straalketel in miniformaat waarmee moeilijk bereikbare delen en oppervlakken perfect worden gereinigd.
    Het glimmend slijpen moet je juist niet doen in zoverre je dat lukt met slijpen.
    De 3M Roloc Bristle Borstel is een effectief apparaat om corrieproducten te verwijderen waarbij de ondergrond enigszins kan worden opgeruwd wat de hechting van de primer bevorderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.