Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Blaasjes in verf

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Ons appartementencomplex uit 2003 wordt momenteel overgeschilderd met Rubbol XD Hierin komen plaatselijk blaasjes, wat na droging kraters zijn. Volgens de schilders komt dit door poriën in het hout. De lucht hierin zou uitzetten. De verf is door hen aangebracht in augustus om 15.00 uur, temperatuur 33 graden Celsius in de schaduw. Het schilderwerk in de zon (ZW) behoeft vooralsnog geen correctie. Wat is uw mening over de oorzaak van deze blaasjes?

Antwoord:
Blaarvorming bij pas uitgevoerd schilderwerk komt regelmatig voor bij grofporige houtsoorten. Dit is onafhankelijk van het merk verf. Vooral alkyds en met name hoogglans en trager drogende producten zijn hiervoor gevoelig. In het bijzonder bij het schilderen van meranti, maar ook bij bijvoorbeeld merbau kunnen blaasjes ontstaan. Oorzaak is de aanwezigheid van lucht in het hout. Ook bij wormgaatjes kunnen zich kleine blaren manifesteren.
 
Uw schilder heeft gelijk. Als lucht niet uit de ondergrond kan ontsnappen en opgesloten raakt onder de pas aangebrachte verffilm en de lucht wordt vervolgens warm, dan zal deze lucht gaan uitzetten en zullen luchtbelletjes (luchtblaren) ontstaan. Wat daarom altijd moet worden voorkomen, is dat er wordt geschilderd in de volle zon of voor de zon uit! De zon zal namelijk een snelle oppervlaktedroging geven en daardoor zal ingesloten lucht niet meer de kans krijgen om te ontsnappen. Het beste is daarom bij zonnig weer achter de zon aan te schilderen, zeker bij grofporig hout.
 
Warmteblaren
Niet alleen tijdens het aanbrengen van verf bij warme, zomerse dagen kunnen zich problemen manifesteren ten aanzien van blaarvorming, ook bij minder warm weer kan dit het geval zijn. Bij een vlotte weersomslag kunnen dan ook warmteblaren ontstaan. Als de temperatuur van het geveltimmerwerk bijvoorbeeld zo’n 5 graden Ceslius is en het wordt na het schilderen warmer, dan kunnen zelfs kleine blaren ontstaan bij een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius. 200_vraagbaak blazen voor droging
 
De lucht in de poriën zet uit met blaarvorming tot gevolg. Bij donker dekkend of bij transparant schilderwerk op donker hout kan de zonbelasting nog eens een extra nadelige invloed hebben. In sommige gevallen kunnen dergelijke blaren, na het wegvallen van de druk, wegtrekken en kan de verffilm zich (min of meer vacuüm) vastzetten op de ondergrond. Helaas blijven ze echter vaak zichtbaar.
 
Oplosmiddel
Ook kan resterend oplosmiddel in de pas aangebrachte verflagen, dat om welke reden dan ook moeilijk kan verdampen als het droogproces in een vergevorderd stadium is, blaarvorming veroorzaken. In dat geval is er aan het verfoppervlak al min of meer een afsluitend huidje ontstaan. Door (oplosmiddel)dampdruk en onder invloed van warmte zal hierdoor druk ontstaan in de verflaag. Hierdoor ontstaan oplosmiddeldamp blaren. Deze blaren kunnen oplopen tot een doorsnede van ongeveer 1 tot 3 cm. Bij felle zonnestraling in combinatie met eventueel wind, zal dampspanning ontstaan waardoor het verfhuidje bolvormig wordt opgelicht.
 
Men noemt dit fenomeen oplosmiddel- of solventretentie. Tijdens het droogproces wordt onder bepaalde omstandigheden een oppervlaktehuidje gevormd, een velletje. Resterend, nog in de verse verflaag aanwezig, oplosmiddel wil desondanks verdampen en veroorzaakt door interne dampdruk ter plaatse van het reeds aangedroogd verfoppervlak blaarvorming, belletjes of blaasjes.
 
Grootte
De blaasjes kunnen daarbij variëren in grootte van een speldenknop tot rijksdaalder. Ook hier kunnen de blaren, na het wegvallen van de druk, wegtrekken en kan de verffilm zich (min of meer vacuüm) vastzetten op de ondergrond. Ze blijven echter vaak min of meer zichtbaar. Omdat de blaren bij genoemd probleem een doorsnee hebben van maximaal zo’n 3 tot 4 mm, ligt het echter eerder voor de hand dat het hier gaat om zogenoemde warmteblaren, waarbij lucht in poriën van de ondergrond uitzet en blaasjes in de verflaag vormen. Esthetisch zijn de blaren niet fraai. Advies is, daar waar de blaren voorkomen, na voldoende droogtijd licht schuren en overschilderen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

12 reacties op “Blaasjes in verf

  • richard

    maar hebben jullie ook een oplosing voor het blaasjes probleem
    want zelfs hout dat niet in de zon staat heeft het!!!!!!!!!!

  • fleur van den bogaard

    Ook wij hebben hier last van en ik zie de schilders nu aan de gang bij de buren! Zal ze verzoeken om de blaasjes weg te schuren en op nieuw laten schilderen.

  • Mike

    Oplossing tegen die gaatjes hout goed schuren, daarna plamuren schuren en spuitplamuur erop drogen en gewoon met de kwast schilderen kost iets meer tijd maar het is de moeite waard, Dit is de oplossing welke ik bij het huis van mijn dochter en schoonzoon heb gedaan en ja wat is het resultaat, strak gelakt hoogglans super gelukt.
    Suc6 verzekerd

  • fleur van den bogaard

    Het grappige is dat bij ons boven later een deur in het bestaande kozijn geplaatst is en deze heeft geen blaasjes maar het kozijn wel.
    Het ligt dus aan het houtsoort! En wat Mike schrijft klopt ook je moet iets meer werk verzetten voor het resultaat! Bij ons is het te snel gebeurt en maar 1 laag die best wel dik erop gezet is! Pech voor de schilders dat ze de hele achterkant over moeten doen! En gebruik spuitplamuur om alle porien af te sluiten. Dit hebben ze bij ons niet gedaan!

    Ons huis heeft schaduw en zon daar ligt het dus niet aan!

  • richard

    ik heb altijd geleerd zo min mogelijk plamuren
    en tegenwoordig is het advies niet te zwaar of te grof schuren
    dus kom met een beter idee

  • Mike

    Richard misschien ben je bang voor een beetje werk. wat je geleerd hebt, zal je dan ook in je werk waar moeten en kunnen maken.
    een beetje plamuur in de gaatjes, van de in het levende hout, geleefd hebbende wormpje toen de sapstroom daar nog was. kan geen kwaad in het nu dode hout om er langer plezier van te hebben. mocht je zelf een minder arbeidsintensieve oplossing hebben mag je die vooral plaatsen alvorens een in practijk gebrachte oplossing te evenaren.
    ik wens je veel suc6 met zoeken naar een andere oplossing wanneer je de gaatjes en de blaasjes niet meer wil hebben.

  • richard

    dus de klant vind het niet erg dat hij gladde plekken in zijn hout nerf krijgt !!!!!!!
    mijn klanten in ieder geval niet
    oplossing !!!!!!!!

  • Tjh

    Hallo,Ook ik heb steeds last van luchtbellen in de verf,wat ik nu doe is wanneer de verf nog nat is en er doen zich luchtbelletjes voor dan prik ik deze lek met de punt van een afbreekmesje lek zodat het rondje wat overblijft nog kan overlopen in de net aangebrachte laag,helaas zijn ze dan nog zichtbaar maar vele malen minder dan wanneer je de laklaag in zijn geheel laat drogen.

  • Rini van den Kieboom

    Ik heb een merbau deur alles er af gehaald toen gegrond en naar vier en twintig uur gelakt [luchtbellen] naar twee dagen goed geschuurd en weer gelakt daarna weer [luchtbellen] kun je mij helpen

  • Frits

    Ik ben nu bezig met het schilderen van de kozijnen en de raamkozijnen.
    Nu heb ik geen last van blaasvorming op het kozijn maar wel op het raamkozijn.
    Hoe kan dit en hoe kan ik het voor de overige schilderwerk voorkomen

  • jack de haas

    niet uit eigen ervaring omdat je zelden een nieuwe ongeschilderde merantie deur of kozijn moet doen,maar is dat wel het geval schijnt OWATROL OLIE de oplossing te zijn.
    de deur/kozijnen alvorens te gronden eerst schilderen met OWATROL,dag laten drogen en schilderen maar.

  • Vakman

    Ik ben zelf een ervaren vakman en weet als geen ander als je verf op terpetine basis gebruikt (alkydhars) dat je blaasjes niet kan voorkomen en zeker niet bij een donkere kleur in combinatie met veel zon. Er zijn een aantal oplossingen: wacht op een temperatuur daling en nooit in de volle zon schilderen of voor de zon uit schilderen. Plamuur nooit het hele kozijn want plamuur trekt vocht aan en is dus van kortere levensduur van je houtwerk en schilderwerk. Je hebt tegenwoordig verf op waterbasis die je prima ook buiten kan gebruiken daar zul je geen luchtbellen of blaasjes van krijgen vraag hierna bij de verfspecialist en dan bedoel ik niet de gamma of praxis. Gewoon op waterbasis schilderen is als voordeel dat je vaak op 1 dag ook nog 2 lagen kunt aanbrengen, enige nadeel is dus gaat nooit zo veel glans krijgen als op terpepentine basis(alkydhars). In bepaalde periode van het jaar gewoon niet schilderen. Als je weet dat het een week of 2 30 graden word. Ga dan niet je donker grijze kozijnen die elke dag vol in de zon staan schilderen. Succes Groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.