Binnen-buitenwerk meenemen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Binnen-buitenwerk meenemen

Houtachtige ondergrond

Vraag:

Bij een opdrachtgever moeten we het exterieur van tal van woningen schilderen. Bij het werk komen we veel vochtschade en houtrot tegen. Vermoedelijk veroorzaakt door het binnenwerk. Veel woningen hebben aan de binnenzijde van de buitenkozijnen namelijk nog een oud transparant beitssysteem. Hoe overtuigen we de opdrachtgever ook hier werk te verrichten?

Antwoord:
Binnen werkzaamheden uitvoeren is in ieder geval nodig wanneer vloeibaar condenswater in het hout kan trekken. Tegenwoordig is dat met isolatieglas vaak niet nodig. Alleen wanneer er slecht geventileerd wordt en het isolatieglas oud is kan condenswater het hout belasten. In dat geval is het aan te raden maatregelen te nemen. Enkel glas komt in Nederland steeds minder voor. Waar dit nog aan de orde is moet ook de binnenzijde goed nagekeken en eventueel gecorrigeerd worden. Veel bete is vanzelfsprekend alle enkel glas te vervangen door isolatieglas.
 
Het belangrijkste bij de uitvoering van binnenwerk is het afdichten van de verbindingen en het herstellen van de beglazingafdichting van het liggend werk en ongeveer 10 tot 15 cm van het opstaande kitwerk. Mocht, bijvoorbeeld bij niet geïsoleerde bergingen of garages, het enkel glas gehandhaafd blijven, dan geldt het volgende. Wanneer er bij enkel glas opdampprofielen of afwateringsprofielen zijn toegepast dienen de uiteinden hiervan goed afgekit te worden. Eventuele afwateringsgaatjes naar buiten moeten opgeboord worden tot een doorsnee van circa 7 mm. Per liggend deel dienen per strekkende meter daarbij tenminste drie afwateringsgaatjes aanwezig te zijn.
 
Let bij het boren erop dat niet per ongeluk in hout van de dorpel buiten wordt geboord. De ontstane bramen moeten na het opboren weggenomen worden, zodat condenswater eenvoudig kan worden afgevoerd. Schilderwerk is bij een normale situatie vaak niet nodig. Wel is het aan te bevelen bij onbehandeld hout of bij geveltimmerwerk dat aan de binnenzijde een minimale bescherming heeft, bijvoorbeeld bij een enkele laag beits of blanke lak, schilderwerk uit te voeren. Intacte blanke lagen of beitslagen hoeven in tegenstelling tot het buitenwerk daarbij niet verwijderd te worden. Grondig reinigen en alles voldoende opruwen is voldoende voor het aanbrengen van een afwerking.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.