We moeten voor een klant een aluminium boot aan de onderkant schilderen tegen aanslag. Het betreft hier aluminium 5083 – onbehandeld. Nu is ons bedrijf relatief onbekend met het aanbrengen van antifouling op vaartuigen. Welke werkwijze raadt u mij aan en welk product is het meest geschikt voor applicatie?
Antwoord:
Ik raad u aan eerst het metaal goed schoon te stralen of helemaal glimmend te slijpen of te schuren. Daarna de ondergrond grondig schoonmaken en ontvetten en vervolgens universele tweecomponenten epoxy primer op het kale aluminium aanbrengen. Eventueel meerdere schraaplagen epoxy plamuur aanbrengen en tussentijds verlopend schuren. De eerste keer een grove epoxy plamuur gebruiken en hierna alleen met fijnere epoxy plamuren werken. Vlakke, schone en ‘scherpe’ plamuurmessen gebruiken zijn belangrijk om mooi en strak werk te realiseren.
#e0f1fe
Maak bij het schuren gebruik van vlakke schuurklosjes en kies voor het schuren van plamuur korrel P120. Na een aantal malen plamuren en schuren met de vlakke hand beoordelen of het geheel strak genoeg is geplamuurd. Daarna naschuren met P 180 of P220 schuurpapier. Hierna het geheel grondig schoonmaken en daarbij schuurstof, slijpsel en dergelijke grondig verwijderen. Vervolgens kan de antifouling worden aangebracht. Op dat gebied zijn merken van diverse leveranciers zoals Hempel, De IJssel, International/Sikkens, Seajet, Yotun, Starbrite e.a. verkrijgbaar.


Het plamuren van een onderwaterschip van een jacht is ‘Over the Top’, het is te hopen dat de vragensteller niet letterlijk het
advies heeft uitgevoerd. De beantwoorder heeft gemakshalve zelf-plagiaat gepleegd van een eerder geplaatste vraag in deze rubriek uit het Schildersblad van 8 juni 2010 nr. 8, pag. 44 met de
titel ‘Blaasjes op aluminiumromp’, het gaat hier echter om de top-side (bovenwaterschip)
Onderwateroppervlakken worden bij uitzondering geplamuurd en dan alleen bij wedstrijdjachten als gewicht geen rol speelt en in die
gevallen waar de scheepsbouwer schade (lees schande) heeft verricht zoals slijpwerk, inkartelingen, slechte lassen, geen vlakplaatwerk, etc.
Als voorbehandeling voor een adequaat verfsysteem komt eigenlijk alleen het stralen met een inert straalmiddel in aanmerking, slijpen en schuren zijn lapmiddelen die veel risico’s inhouden.
Als primer een 2K-componenten epoxy primer (30 µm), een midcoat op basis van epoxyhars/epoxy-polysiloxaan high-solid versterkt met aluminiumpoeder en/of ijzerglimmer (200-225 µm). Om een goede hechting te krijgen van de antifouling wordt een zgn. tie-coat aangebracht die op basis van chloorrubber of vinylhars kan zijn
(15 µm).
Het type AF wordt mede bepaald door het vaargebied, snelheid vaartuig, geplande dokinterval, substraat en milieu-eisen.
Wat de milieu-eisen betreft heeft ‘SMF Samenwerkingsverband Milieuhandhaving Flevoland een folder uitgegeven met de titel: Antifoulings en PAK-houdende coatings.
Daarnaast is het, het overwegen waard om milieuvriendelijke
aangroeiwerende middelen/toepassingen te gebruiken. Hiervoor verwijs ik naar een artikel: ‘Wat groeit er onder mijn boot? En hoe kom ik er vanaf? V. Zuidema; ANWB/WK Waterkampioen 2013 nr. 10 (10 okt.) ISSN 0043-1451, pag. 14-20. Hiervan is een pdf op aanvraag gratis ter beschikking.
Het moet wel sterk worden aanbevolen een verfsysteem op te bouwen uit verven van éénzelfde verffabrikant. Moet hiervan, om welke reden dan ook, worden afgeweken, dan dient vooraf advies te worden ingewonnen bij de betrokken verfleveranciers. Dit ook gezien van uit het oogpunt garantie altijd de TDS/MDS raadplegen voor verwerking.
Over fouling en aangroeiwering is nog veel meer te vertellen, maar daar leent deze reactie rubriek zich niet voor.