Ons gebouw heeft tegen de buitengevel ongecoate aluminium panelen. Het gaat hierbij om onbehandeld geanodiseerd aluminium. De panelen zijn in de loop van de jaren vervuild en verschillende keren gereinigd. De laatste keer zijn de panelen schoongemaakt met poetsmiddel voor auto’s. Het uiterlijk van de panelen is op een afstand van ca. 30 meter redelijk. Dichterbij wordt het uiterlijk minder. Plaatselijk zijn tal van panelen bont en vertonen witte vlekken. Wat kunnen we het beste doen om het oorspronkelijk aluminium uiterlijk weer terug te krijgen? De panelen zijn eenvoudig demontabel.
Antwoord:
Ten aanzien van de aluminium panelen zijn er twee mogelijkheden. A. De huidige situatie accepteren en volstaan met jaarlijks reinigen met neutraal reinigingsmiddel. B. De panelen zodanig behandelen dat het oorspronkelijke uiterlijk wordt bereikt. Om de panelen qua uiterlijk weer in oude staat te krijgen zijn er esthetisch gezien verschillende mogelijkheden: 1. Polijsten/stralen/slijpen en opnieuw anodiseren, 2. een poedercoatingsysteem 3. een natlaksysteem.
Opties
Polijsten/stralen/ slijpen en opnieuw anodiseren is in de praktijk zeer moeilijk realiseerbaar en zal veel kosten met zich meebrengen. De kans op vervorming van de panelen is zeer groot. Poedercoaten kan een reële optie zijn, maar blijkt bij beschadigingen moeilijk te herstellen. Een natlaksysteem lijkt de meest geschikte herstelmethode en economisch het meest haalbaar.
De voorbehandeling is bij het behandelen van aluminium, ongeacht voor welke herstelmethode wordt gekozen, zeer belangrijk. Hiermee valt of staat, samen met de toe te passen primer, de afwerking. Er zal voorafgaand aan de werkzaamheden gecontroleerd moeten worden of er ooit gebruik is gemaakt van siliconenhoudende middelen. Deze zullen in dat geval volledig verwijderd moeten worden.
Anodiseerlaag
Verder zal de anodiseerlaag volledig verwijderd moeten worden. Deze is namelijk te hard om voldoende hechting op te krijgen. Het verwijderen van de anodiseerlaag kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zogenaamde SCD-schuurschijven. Of door het toepassen van ‘sandwashing’ met inert straalmiddel of door water onder hogedruk en zandinjectie. Bij dunne platen kunnen echter vervormingen optreden. Vooraf zullen daarom met platen proeven uitgevoerd moeten worden.
Bij een natlaksysteem kan gekozen worden voor een auto-, vliegtuig- of jachtlaksysteem. In deze sectoren is voldoende ervaring op het gebied van behandeling van aluminium in relatie tot onderhoud. De eerste laag, de primer, is het meest belangrijk. Hiermee wordt de uiteindelijke hechting bewerkstelligd. De primers welke toegepast worden in de vliegtuigindustrie zijn in dit kader de beste en meest duurzame.
Hierna kan bijvoorbeeld een basecoat – clearcoat systeem worden toegepast welke bij onderhoud goed repareerbaar zijn. De lagen zullen door spuiten aangebracht moeten worden. Dit advies is gebaseerd op het demonteren van de panelen en het een werkplaats uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.
Dood en doodzonde om een anodiseerlaag te verwijderen. Wie bedenkt zoiets.
Als zonodig de anodiseerlaag er af moet, door om wat voor reden, dit uitbesteden aan een galvanischbedrijf. Die beschikken over zgn. deanodiseerbaden die bestaan uit een natriumhydroxidebeits of een zuurbad bestaande uit zwavelzuur-waterstof.
Als bij het schilderen van ondergronden het criteria aangehouden wordt of deze hard is dan zijn veel materialen niet te behandelen.
Even terzijde de hardheid van een anodiseerlaag ligt in tussen glas en porselein, deze wordt o.a. gegeven in micronVickers. Op hardheidsschaal van Mohs is een anodiseerlaag 9 en aluminium 8.
Aangezien vragensteller al stelt dat de panelen zijn los-te-halen, deze in een gerecondioneerde ruimte behandelen met een primer zoals reeds beantwoord, dergelijke primers zijn op een sol-gel gebaseerd, waterig mengsel van zirconiumalkoxide en een silaan koppelmiddel.
AKZO Nobel Aerospace Coatings heeft marktproducten in de vorm van magnesiumpigment dat in allerlei verschillende bindmiddelformuleringen op sol-gel basis ondergebracht kan worden.
Dergelijke producten zijn verftechnologische hoogstandjes die op verftechnisch advies en begeleiding van de producent verwerkt worden, zeker als hier geen ervaring mee is. Daar komt bij dat het producten zijn die niet voor de reguliere schildersprijzen worden geleverd er zit ontzettend veel research achter met de nodige normen die voor de luchtvaart gelden.
Ook lijkt het mij niet onverstandig om eens te rade te gaan bij bedrijven die op doet gebied meer ‘know-hoe’ in huis hebben (Stork v/h Fokker, Hoogeveen).
Een andere wellicht goedkoper alternatief is een chromaatvrije 2K washprimer op basis van polyvinylbutyraal, zinkfosfaat, fosforzuur en propylalcohol.
Bij dit soort washprimers wel de potlife in de gaten houden, lage vochtigheidsgraad ca. 70%, laagdikte 9-12 micron, voor een goede intercaoting binnen de aangeven tijdslimiet overcoaten.
een 2K washprimer op basis van polyvinylbutyraalhars, zink tetraoxichromaat en fosforzuur.
Omdat men al jaar en dag bezig is om vervanging te vinden voor producten die chroom 6+ bevatten deze zijn echter kankerverwekkend. Wat een grenswaarde heeft van vijf delen per miljoen is bij verwijdering van oude laklagen en de aanmaak van verf al gauw overschreden.
Daarom
Het beplakken van de panelen met een duurzame folie is ook een zeer praktische oplossing. Er zijn folies op de markt met 10 of 15 jaar garantie voor deze toepassing.
Het beplakken van de panelen met een duurzame folie is ook een zeer praktische oplossing. Er zijn folies op de markt met 10 of 15 jaar garantie voor deze toepassing.