Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Aluminium caravan schilderen

Metalen ondergrond

Vraag:

Jullie bespreken vaak het schilderen van aluminium ramen, deuren en kozijnen. Maar nu heb ik van een opdrachtgever de bijzondere opdracht gekregen om diens caravan van aluminum in de verf te zetten. Deze caravan is nu zo’n 12 jaar oud. In die tijd werden stacaravans vaak voorzien van allerlei gekleurde horizontale brede en soms smalle strepen, zo ook deze wagen. De opdrachtgever wil zijn kampeerwagen nu graag volledig in een wit/grijze kleur laten schilderen. Hoe pak ik dat het beste aan?

Aluminium_Caravan

Antwoord:
In veel gevallen zijn de decoratieve strepen op caravans aangebracht met stickers. Vaak is dit uiterlijk niet te zien. Het kunnen zelfs grote banen stickermateriaal zijn met een metallic uiterlijk zoals dat bij gespoten auto’s het geval is. Probeer dus eerst met de nagel de decoratie te verwijderen en gebruik eventueel heel voorzichtig een mesje. Wanneer het stickermateriaal is, is het relatief eenvoudig. Wacht op een warme zomerse dag en zet de caravan in de zon. Verwijder handmatig de stickers. Lijmresten eventueel verwijderen met een doek met schoonmaak middel of terpentine. Hierna de caravan poetsen.
 
Is er een kleurverschil, dan is het een kwestie van tijd dat dit weer gelijk is. In het donker kunnen bepaalde kunststoffen namelijk iets verkleuren. Bij daglicht keert dit proces weer om. Voor het verwijderen van stickers kan ook een föhn worden gebruikt. Let er op dat de föhn niet te dicht en te lang tegen de beplating wordt gehouden.
 
Schuren
Wanneer de decoratie geen sticker blijkt te zijn, dan rest er weinig anders dan mechanisch schuren. Gebruik hiervoor een schuurmachine met een groot schuurvlak en een niet al te grove schuurkorrel. Bijvoorbeeld P180. Schuur de decoratie volledig weg en voorkom hierbij door de lagen te schuren. Schuur daarna het gehele vlak of het gehele paneel, dus ook rondom de decoratie, met fijn schuurmateriaal, bijvoorbeeld P240 en hierna met P320. Vervolgens een primerlaag aanbrengen middels spuiten en afwerken met twee toplagen, ook via spuiten. Voor het afwerken kunnen standaard autolaksystemen worden gebruikt.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Aluminium caravan schilderen

 • Klaas de Wit

  Omdat het verwijderen van stickers/labels van tankwagens een lastig en arbeidsintensief karwei kan zijn heeft de firma VECOM het product Label Remover ontwikkeld.
  De ondergronden rvs, staal, aluminium of een combinatie er van al dan niet voorzien van een coating vormen
  geen beletsel, met zelfs de meeste kunststof oppervlakken.
  Label Remover wordt gebruikt om stickers (zowel plastic als papier) en lijmresten van alle mogelijke ondergronden te verwijderen.
  Doordat het thixotroop is, is het goed aan te brengen op verticale oppervlakken.
  Voor informatie: email tb@vecom.nl, http://www.vecom-group.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.