Video

Huis als een Van Gogh-schilderij

Een Amerikaans echtpaar heeft een juridische strijd gewonnen over een enorme muurschildering die van hun huis en tuin een makkelijk te herkennen oriëntatiepunt voor hun autistische zoon maakte. De gemeente bestempelde de vergrote versie van twee schilderijen van Van Gogh als graffiti en vond het daarom ongepast en ook nog eens in strijd met de bewegwijzeringsregels.  

De gemeente vreesde ook  dat het kunstwerk automobilisten zou kunnen afleiden waardoor de verkeersveiligheid in het gedrang kwam. Zij beval het ouderpaar huis en muur te laten overschilderen in een effen kleur, op straffe van een dwangsom van 100 dollar (zo’n 86 euro) voor elke dag dat ze het overschilderen zouden uitstellen.

Het echtpaar begon daarop een rechtszaak. Daarna volgde bemiddeling. Uiteindelijk heeft de gemeente bakzeil gehaald: de boete is van tafel geveegd en de muurschildering mag blijven.

De Sterrennacht van kunstschilder Van Gogh is het lievelingskunstwerk van de autistische jongvolwassene die bij zijn ouders woont en versiert nu een groot deel de woning. Ook Cafeterras bij nacht van Van Gogh versiert een deel van het huis. Schilder Richard Barranechea bracht het schilderwerk aan. Bekijk hier het eindresultaat.