Ga naar hoofdinhoud

Maker legt opgaves vakwedstrijden uit (video’s)


Meesterschilder Jelle Zijlstra is de opsteller van de opgaven voor de Vakwedstrijden van de Studieclub Schilders. In een reeks video's licht hij ze toe.

Veel vakliefhebbers wijden zich in deze periode, tot de deadline van 1 juni, aan het zo nauwkeurig mogelijk beschilderen van een paneel. De Vakwedstrijden voor schilders kennen een lange traditie en een eerbiedwaardige eregalerij, waar Jelle Zijlstra ook regelmatig toe behoorde. Tegenwoordig stelt de Fries, vroeger ook jurylid en wedstrijdcommissaris, de opgaven op in de zogenoemde C-klasse, die van de gevorderden en zeer ver gevorderden in heraldiek, marmer- en houtimitaties.

In samenwerking met SchildersVAKTV presenteert hij de komende drie weken de opgaven. Die zijn overigens ook te vinden op de website van Studieclub Schilders Zuid-Holland (daar ook de wedstrijdreglementen). Maar oudgediende Zijlstra geeft tussen de regels door ook waardevolle tips.

De eerste opgave, C1, gaat over heraldiek. Zijlstra verzon dat het wapen van koningin Maxima geschilderd mag worden. Ten tijde van het maken van de video was nog niet bekend dat de Schildersdag, de finale, dit jaar in Dordrecht zal worden gehouden:

De tweede opdracht, C2, gaat over het imiteren van verf van een paneel gemaakt van Pinch Pine, een Amerikaans grenen. Zijlstra legt goed uit hoe dat ook met watergedragen verf gedaan kan worden:

De expositie van Zijlstra in het gemeentemuseum in Harlingen, waar in een zaal een groot aantal van zijn hout- en marmerimitaties hangen, is wegens de coronacrisis helaas niet meer te bezichtigen.
Voor wie het jammer vindt dat de expositie van Zijlstra in Harlingen niet meer live te bekijken is: SchildersVAKTV maakte een reportage over deze collectie bijzondere schilderingen, toegelicht door de meesterschilder zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Verkerke lost Nijsse af als juryvoorzitter vakwedstrijd

Finale NK schilderen volgend jaar in Utrecht

Opdrachten schilderswedstrijden gelijk aan vorig jaar (video)

Erwin Brouwer nieuwe voorzitter landelijke Studieclub Schilders

SchildersVAKTV: Vide streeploos schilderen en superrealisme


Naar archief >