Besnijden of afplakken? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Besnijden of afplakken?


Tussen al het wereldnieuws is het één van de kwesties die schilders blijft bezighouden: mag een schilder kozijnen afplakken als die moeten worden geschilderd, en gaat het dan beter of sneller dan besnijden? Richard Hoogstraten deed een test. 

De test is sinds vandaag te zien op SchildersVAKTV. Het gaat om twee identieke ramen (het ene in de grondlak, het andere alleen voorbereid). Richard besnijdt het ene raam uit de hand, het andere plakt hij eerst af alvorens te schilderen. Een stopwatch loopt mee.

Over de test valt wel het één en ander te zeggen. Onder andere dat het om maar één raam gaat. Een heleboel ramen of ruitjes in serie achter elkaar zou al andere resultaten kunnen geven. Ook kun je bij afplakken aan werkverdeling doen: de één plakt terwijl de ander schildert.Deel via:

7 reacties

 • Johan

  Gewoon vakmanschap tonen bij de klant en besnijden, het enige dat wij wel afplakken is de rand onder de onderdorpel op de raamdorpelstenen dan kun je de onderzijde van de dorpel veel makkelijker en voller schilderen. Ook de raamdorpelstenen zelf plakken we vaak af met een maskeerpapier als je dan per ongeluk knoeit dan zitten de raamdorpelstenen niet onder de verf. Zag dat ook op t filmpje dat er verfspatten op zaten.

 • Besnijden kost minder plakband denk ook aan vochtige omstandigheden waarbij het plakband minder goed hecht op glas

 • Ad

  Het vakmanschap verdwijnt langzamerhand , we hebben al schilders die niet meer kunnen plamuren en alleen maar kunnen rollen , kom steeds meer van die sinasappel deuren en kozijnen tegen, verschrikkelijk!!
  de kwastvaardigheid verdwijnt met plakband nog sneller. . Het enige wat met afplakken mooier word is een oude kromme stopverfzoom, voor de rest zeg ik besnijden!!!!

 • John

  De juiste tape heeft heelveel voordelen. Altijd strak, meer laagdikte op de kanten dus betere bescherming. En veel tijdwinst. Ik doe het al jaren. Ik doe ook veel advies werk. En adviseer altijd tape.

 • Ad

  Aan hobbyisten mag je dat adviseren , begrijp ik ook nog ,maar een vakman kan echt wel sneller werken zonder tape.

 • vlakveredelingstechinicus

  als je soms ziet wat voor schilders er rond lopen op een project kan je beter afplakken tegenwoordig kunnen ze iedereen gebruiken een bakker of dominee het maakt niet uit want met deze slechte cao komt er niemand meer van de schildersschool af op een uitzondering na dan ik plak ook ook het meeste af ik kan na 41 jaar schilderen door ongemakken niet zo strak meer schilderen de heledag maar ik kan het nog zeker voordoen aan de nieuwe generatie

 • Wilco Werter

  Bij afplakken heb ik de indruk dat er geen Schilder aan het werk is maar meer iemand met een klussenbedrijf of wat dan ook. Kortweg gezegd heb je geen vakmannen meer nodig als je toch alles afpakt. Ook zie ik ze tegenwoordig afplakken alvorens ze het glas afkitten. Verschrikkelijk gezicht en met als resultaat dst er na het aftrekken van de tape een opstaand randje van de kit voelbaar is. Gewoon vakkennis tonen en besnijden!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


CNV bezorgd over klachten thuiswerkers

Campagne om beroepsziekten te voorkomen

167 objecten Zuiderzeeland zijn chroom-6-verdacht

Strijd tegen verplicht schilderspensioen gaat door

Nieuwe witte verf draagt bij aan lager energieverbruik


Naar archief >