‘Zzp’er kan niet zonder zelfstandigenaftrek’ • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Zzp’er kan niet zonder zelfstandigenaftrek’


Ruim de helft van de zzp’ers geeft dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de zelfstandigenaftrek weg zou vallen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag Opiniepanel onder 2.000 zzp’ers.

 

Met de zelfstandigenaftrek hoeven zelfstandigen over de eerste 7.000 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. De Sociaal Economische Raad (SER) kijkt op dit moment, in opdracht van het kabinet, of dit voordeel voor zzp’ers moet blijven. Ruim de helft van de zzp’ers (55%) geeft dat hun voortbestaan als zelfstandige zonder het belastingvoordeel in redelijk tot grote mate in gevaar komt. Sowieso maken vier op de tien zelfstandigen (36%) zich zorgen of ze in 2016 wel genoeg gaan verdienen om van rond te komen.

 

Verplichting

Bovendien wordt er op dit moment over gediscussieerd of de overheid zzp’ers moet verplichten tot pensioensparen en een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. De grootste groep zzp’ers (58%) vindt dat de zelfstandigen als ondernemer in principe zelf een afweging moeten kunnen maken om zich ergens wel of niet voor te verzekeren. Een derde (34%) vindt het wel een taak voor de overheid om ook voor zzp’ers basisvoorzieningen in te richten. Als de deelnemers specifiek gevraagd wordt naar een verplichte basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid, is 41% voor en 48% tegen. Bijna drie op de tien (28%) ondervraagden geeft aan binnen drie maanden in de financiële problemen te komen als ze morgen ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Van de groep gedwongen zelfstandigen is de helft (50%) wél voor een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Minder draagvlak is er voor verplicht pensioensparen: slechts een kwart (24%) van alle respondenten is hiervoor.

 

Werkplezier

Van de ondervraagde zzp’ers geeft de grootste groep (60%) aan dat ze uit overtuiging hebben gekozen om voor zichzelf te beginnen. Ruim een derde (36%) stelt dat ze vooral door externe omstandigheden, zoals ontslag, ‘gedwongen’ zelfstandige zijn geworden. Toch ervaren beide groepen zelfstandigen veel werkplezier. Ook van de groep gedwongen zelfstandigen geeft 83 procent aan dat ze veel werkplezier ervaren, dat ligt net iets hoger dan mensen in loondienst ondervinden (80%). ‘Ik doe eindelijk wat ik echt leuk vind’ en ‘vrijheid gaat boven geld’ zijn een paar van de honderden reacties die bij EenVandaag binnenkwamen. Toch zou bijna een derde van de ondervraagde zpp’ers (31%) morgen in loondienst gaan als de kans zich voordeed.

 

Bron: EenVandaag Opiniepanel

1 reactie

  • J.Trimpe

    Zaterdag stelde Minister Jeroen Dijsselbloem, in een radioprogramma, dat over 10 tot dertig jaar tot vijftig procent van de ZZP ers financiële problemen krijgt en zich tot de gemeentelijke sociale diensten moeten wenden, hetgeen hij zeer zorgelijk achtte. Er komt mogelijk reparatiewetgeving voor verplichte verzekering en pensioeninrichting, Dit komt er dan mogelijk ten koste van de zelfstandigen aftrek, hierover wilde hij zich niet formeel uitlaten tegenover de reporter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Bouw loopt achter bij invoeren btw-id

Een beter milieu begint met… olijfgroen

1000 ondernemers met financiële problemen geholpen

Minder zzp’ers met lage opleiding

‘Geen tijd of geld werknemers voor scholing’    


Naar archief >