Zonnepanelen gekleurd met Mie-resonantie • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Zonnepanelen gekleurd met Mie-resonantie


Onderzoekers van de universiteit van Amsterdam (het AMOLF-instituut) en Energieonderzoeks Centrum Nederland hebben een manier gevonden om zonnepanelen andere kleuren te geven. Dat gaat met nano-partikels volgens het principe van MIe-resonantie.

De eerste kleur waarin de onderzoekers een zonnepaneel laten verschijnen is groen, maar allerlei kleuren zijn mogelijk. De kleuren worden nog tot in een hoek van 75 graden waargenomen. De waarneming wordt veroorzaakt door silicium nanodeeltjes die in een bepaald patroon op het glas werd aangebracht. Het Mie-resonantie-effect zorgt ervoor dat het licht zodanig gecontroleerd verstrooid wordt, dat het door de mens als groen wordt waargenomen. Door de variëren in de hoek en de grootte van de silicium-deeltjes kunnen andere kleuren gemaakt worden.

Volgens de onderzoekers gaat het kleuren van de zonnepanelen slechts ten koste van 10 procent van het energieopbrengst van de panelen. Daar staat tegenover dat gekleurde zonnepanelen veel beter in architectuur kunnen worden geïntegreerd en daardoor meer zullen worden toegepast, denken de onderzoekers. Rode panelen bijvoorbeeld op rode pannendaken, witte panelen als wandbeplating en groene panelen in een landelijke omgeving.

bron: AMOLF


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Extra geld voor begeleiding kwetsbare jongeren naar werk

Wiltec organiseert ontwerpwedstrijd mondkapjes op school

Nieuwe poedercoatings met antibacteriële eigenschappen

CNV en Doorzaam helpen flexwerkers met geldzorgen

Inschrijving opleiding Erfgoed Schilderen geopend


Naar archief >