Ga naar hoofdinhoud

Zelfstandigen Bouw lanceert aov-alternatief


Zelfstandigen Bouw komt, naar eigen zeggen, met  een simpel en betaalbaar alternatief voor de – volgens hen – dure arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers. Men biedt zijn leden een collectieve bedrijfsongevallenverzekering aan die uitkeert bij blijvende arbeidsongeschiktheid én adviseren hen zich aan te sluiten bij een broodfonds en/of het ZZP Pensioen.

“Een veel beter alternatief dan een verplichte aov waar politici en vakbonden steeds harder om roepen”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Met ons alternatief zijn zzp’ers voor een bescheiden bedrag ingedekt tegen het inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.”

Onverzekerd

Nu zijn veel zzp’ers niet verzekerd; niet omdat zij zich niet wíllen verzekeren, maar omdat zij zich niet kúnnen verzekeren. Zij kunnen de torenhoge premie niet opbrengen of zij worden door verzekeraars geweigerd omdat zij te oud zijn, of  een zwaar beroep uitoefenen, aldus Zelfstandigen Bouw.

“De politiek maakt zich hier terecht zorgen om”, aldus Verhoef. “ Maar een verplichte aov  is niet de oplossing, integendeel. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn niet alleen onbetaalbaar maar keren, als puntje bij paaltje komt, vaak niet uit. In het Zwartboek dat wij begin dit jaar hebben gepubliceerd zijn daarvan voorbeelden te over te vinden.”

De combinatie van een bedrijfsongevallenverzekering en een broodfonds en/of ZZP Pensioen is wel een goed antwoord op de bestaande problemen, steltVerhoef. “Zo’n ongevallenverzekering keert uit wanneer iemand tijdens zijn werk, of onderweg naar zijn werk door een ongeval blijvend zijn beroep niet meer kan uitoefenen. Voor een premie van een tientje per maand, ontvang je bij blijvende arbeidsongeschiktheid een uitkering van € 100.000.”

De uitkering gaat in na maximaal twee jaar na het ongeval. De ongevallenverzekering van Zelfstandigen Bouw kent een acceptatieplicht – niemand kan dus worden geweigerd door de verzekeraar. Bij arbeidsongeschiktheid én bij overlijden ten gevolge van een ongeval is een uitkering gegarandeerd.

Verhoef: “Voor kortdurende arbeidsongeschiktheid of ziekte kan je je indekken door je bij een broodfonds aan te sluiten en/of bij het ZZP-Pensioen. Een broodfonds is een kleine groep zelfstandigen die samen sparen voor een periode dat  een van hen tijdelijk niet kan werken. Het keert maximaal twee jaar uit. Het ZZP Pensioen  geeft de mogelijkheid  van een periodieke uitkering bij arbeidsongeschiktheid van langere duur.”

Belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw is voor zzp’ers in bouw, hout en techniek al jaren de vraagbaak en adviseur. Niet alleen bij juridische zaken, maar ook bij alles wat komt kijken het runnen van je eigen zaak. 

5 reacties op “Zelfstandigen Bouw lanceert aov-alternatief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zelfstandigen Bouw ziet toenemend tekort vakkrachten

‘Zzp’ers niet gerust op verkiezingsuitslag’

Subsidie voor verbeteren basisvaardigheden medewerkers

Vakbondsleden stemmen in met pensioenvoorstel

BPF Schilders verhoogt pensioen met 3,13%


Naar archief >