Werknemers bouw verzuimen vaker • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Werknemers bouw verzuimen vaker


Van de werknemers in Nederland verzuimde 1,4 procent in 2015 ten minste één dag door een ongeval op het werk. In de bouwnijverheid lag dit percentage op 2,8 procent. Dit meldt CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die in samenwerking met TNO wordt afgenomen. 

 

In 2015 verzuimden 96 duizend werknemers in Nederland minimaal één dag als gevolg van een arbeidsongeval. Veel voorkomende letsels waren ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen en (oppervlakkige) verwondingen. Arbeidsongevallen met minimaal vier dagen verzuim komen in Nederland iets minder vaak voor dan gemiddeld in de Europese Unie.

 

Werknemers in de bouw

Vorig jaar bleef 2,8 procent van de werknemers in de bouw na een ongeval minimaal een dag weg van het werk, twee keer zoveel als het gemiddelde van alle bedrijfstakken samen. Ook verzuimen werknemers in industrie, horeca en vervoer en opslag meer dan werknemers in andere bedrijfstakken door een ongeval op het werk. In deze bedrijfstakken was dat in 2015 ruim 2 procent. In de horeca vinden bovendien vaak kleinere ongevallen plaats die niet leiden tot verzuim.

cbs-verzuim-bedrijfsongeval

Veiligheidsmaatregelen nodig

Werknemers in de industrie zien struikelen, uitglijden, zich snijden of steken als de belangrijkste gevaren in hun werk. Zij vinden het vaakst van alle werknemers dat binnen hun organisatie maatregelen genomen moeten worden rondom veiligheid en preventie van arbeidsongevallen. 10,3 procent geeft aan dat dergelijke maatregelen ontbreken en 1,5 procent vindt de stappen die al wel gezet zijn, niet voldoende. Ook werknemers in de bouw vinden met 11,2 procent relatief vaak dat actie ondernomen moet worden. Beide bedrijfstakken scoren hiermee ruim boven het gemiddelde van 7 procent van alle werknemers.

 

Bron: CBS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

De Betere Schilder: RI&E ook voor niet-leden

Protocol: samen in de bus màg als het moet

‘Flexwerk niet ongezonder dan vast werk’

2019 goed jaar voor nieuwbouwschilderwerk

Bewust Veilig op 18 maart


Naar archief >
.