Watergedragen PU van zonnebloemolie • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Watergedragen PU van zonnebloemolie


Onderzoekers van de universiteit van Teheran, Iran, zijn er in geslaagd om een watergedragen polyurethancoating te maken met onder andere zonnebloemolie als basis. Daarover publiceren ze in het aprilnummer van Progress in Organic Coatings.

De onderzoeksgroep spreekt van een ‘herwinbare, groene en makkelijk op te schalen’ grondstof. Het gaat om dihydroxy acid, die werd gesynthetiseerd uit zonnebloemolie. Dit product werd ingezet als ketenverlenger bij het maken van watergedragen polyurethan.

Om het zuur te maken werd methanol ingezet zodat de olie werd geëpoxideerd, waarna verzeping (saponificatie)  plaatsvond. Dit product werd gesynthetiseerd met 1,4 butyleen adipate, wat leidde tot een watergedragen polyurethan.

Verschillende analysemethodes toonden aan dat deze handelwijze een prima, goede gedistribueerde watergedragen polyurethan opleverde, op nanoschaal (50-100 nm) met alle eigenschappen die van een polyurethan verwacht kunnen worden. Volgens de onderzoekers is dit een zeer efficiënte manier om PU-coatings te maken.

Een samenvatting van het artikel (in het Engels) vind je hier.

 


Deel via:

2 reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuw 'jasje' voor SchildersVak.nl

Fieldtester met nieuw spuitpistool (video)

ERA: ‘Huren machines beter voor milieu’

Geld voor schoner vervoer naar bouwplaatsen Rotterdam

Amsterdam heeft nieuwe Schildervakopleiding


Naar archief >