Ga naar hoofdinhoud

Waarom dragen schilders witte kleding?


Het is voor de hand liggend dat schilders witte kleding dragen. Maar waarom? Voor wie het nog niet wist, de scheurkalender van Quest gaf vorige week uitkomst.

Vroeger maakten schilders hun verf zelf. Omdat gekleurde kleding bij het mengen van verf dit beïnvloedde, bleek wit de beste kleding. Witte of lichte verf aanmaken bij het dragen van rode kleding geeft een roze zweem aan de witte verf.  Met witte kleding voorkom je dat omdat wit geen kleur is. Tegenwoordig speelt dat argument geen rol meer omdat de meeste verf uit de mengmachine komt. Maar af en toe moet een schilder improviseren en dan is het nog steeds handig dat hij witte kleding draagt, aldus de redactie van het populair wetenschappelijke Quest.


Deel via:

10 reacties op “Waarom dragen schilders witte kleding?

 • Dick Ootes

  Dat verhaal van het verfmengen is maar een deel van het verhaal.
  Vroeger, dus in mijn jeugd, maakte je vaak zelf een kleur aan op de werkplek zelf. De omstandigheden daar haden meer invloed dan de kleding die je droeg. Naar mijn mening heeft het te maken met het feit, dat vroeger minder met kleur werd gewerkt en meer met witten, hetzij gebroken of creme achtig. Als je dan op je werkkleding morstte viel het op witte kleding minder op. Kijk maar naar een stucadoor die veel met gipsen en kalkachtige materialen werkt. Daarom heeft een automonteur e.d. ook donkere kleding aan. Overigens wil ik nog wel even opmerken dat ik bij de groothandel weleens collega’s tegen kom waar het witte van hun kleding niet meer te zien is.

 • peter

  Dan vallen ze niet op als ze tussen de yoghurt zwemmen

 • Vincent

  Ik mis nog een nuance in dit onderzoek, nml het wassen van de schilderkleding vroeger.

  In de tijden van de lijnolieverven, werd door moeders de vrouw, groene zeep in de verf op de kleding geborsteld, strak opgerold/gevouwen en in een vochtige emmer/bak weggelegd zodat de groene zeep een alkalische reactie kon aangaan met de lijnolieverf.
  hierna werd de kleding in de kookwas gewassen.

  Hoe zou gekleurde kleding na een alkalische behandeling en een kookwas er uitzien???

  1. Alexander

   Het was een leuke tijd, met die standolie en lijnolie verven, en het zelf maken van verven met de pasta en tinctuur. Het overals, broeken en/of jasjes in groene zeep rollen ken ik nog goed, ik kookte ze zelf uit in een grote ketel want je wilde er goed uit zien, en inderdaad altijd met stropdas.
   Natuurlijk was niet alles goed, maar wel erg jammer dat deze traditionele weetjes en met name het vakmanschap uit die tijd zijn verdwenen.

   Wat ik persoonlijk nog erger vind is dat geen gebruik meer wordt gemaakt van de kennis van toen. Gebruik maken van de kennis en ervaring van oudere schilders zou het vak zeer ten goede komen.

 • Henk

  De witte kleding?
  Vroeger was dat alleen een overall met stropdas jaja Heren! met stropdas.
  De drie hoofddoelen om te schilderen, Beschermen Verfraaien en Hygiëne.
  De schilder van vroeger had ook een colbertje aan, hij kwam immers bij de mensen over de vloer, toen was het voorkomen heel belangrijk, reinheid, schoon keurig.
  Het behoeft verder geen betoog wat de raakvlakken met de kleur wit zijn.
  Dat de verf over het algemeen wit van kleur was heeft er niets mee te maken, een slager zie ik ook niet in rode werkkleding een koe uitbenen.
  De buis van een kok of de witte jas van een arts, alles is terug te voeren op Beschermen Verfraaien en Hygiëne.
  Vandaar de kleur wit voor de schilder.

 • rien

  waar maken jullie je druk over er zijn honderden dingen die veel belangrijker zijn en die wellicht nu blijven liggen met deze onzin.

 • Beste Rien, noem er eens drie?

 • Jan Trimpe

  Wat een ge… , dat bericht over beschijnen door gekleurde schilderskleding.
  Grondlegger Trimpe droeg in 1858 een witte schildershemd met een paar boere klompen eronder.
  De verf uit de verfmolen werd gewoon op de methode die Vincent beschrijft uit de kleding gewassen.
  Men gebruikte bij aanvang wel ongebleekte katoen, daar deze sterker was, je liep echter wel enkele weken voor “joker” met zo’n gelige lap rond je.
  Ook na ’40-’45 liepen behoudende schilders nog in ongebleekte katoenen overall’s met een soldatenkoppel erom stond dat erg stoer.

 • Gerard van Eck

  Witte kleding

  Bij de binnen kant van het buiten kozijn is het handig dat bij het afschilderen reflexie
  hebt van witte kleding , dan zie je hoe ver je bent.
  Bij donker kleding is dat wat minder.
  gerard

 • Peter

  Dat heeft te maken met het kunnen herkennen van een vakman. Een schilder draagt traditioneel wit, de metaalarbeider blauw, de timmerman kaki. Dat is van vroeger. Handig op grote bouwlocaties. Grondwerkers oranje. Elektricien ketelpak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe film VVVF: ‘verf biedt bescherming’

Sijbers nieuwe directeur C3

OnderhoudNL lanceert volgend jaar imagocampagne

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten

Aanbesteding vlakglasrecycling: meer scherven naar industrie


Naar archief >