Ga naar hoofdinhoud

VSB-flyer over nieuwe rolsteigernorm EN 1004


De nieuwe rolsteigernorm EN 1004 wordt eind dit jaar van kracht en in het verlengde daarvan verschijnt het nieuwe A-blad Rolsteigers. Wat verandert er voor eindgebruikers? De VSB brengt nu een flyer uit met daarin de wijzigingen in wet- en regelgeving.

Foto: VSB

De NEN-EN 1004-1 is de Europese norm voor rolsteigers. Deze is vernieuwd en de oude versie wordt eind dit jaar ingetrokken. De norm is ook van toepassing voor rolsteigers die in Nederland op de markt worden gebracht.

Volandis geeft het A-Blad Rolsteigers uit om het werken met rolsteigers zo veilig mogelijk te maken en dit is door werkgevers- en werknemersorganisaties geformuleerd op basis van de laatste stand der techniek. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan bij hun handhavingsinspecties de aanwijzingen van het A-blad dan ook gebruiken.

Door de wijziging in de norm is het A-blad Rolsteigers geüpdatet. In de norm EN 1004 staan alle aspecten van rolsteigers heel nauwkeurig beschreven. Zo komen hierin bijvoorbeeld materiaal, belasting, veiligheid en prestatie-eisen aan de orde.

Volop reden voor de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) om alle wijzigingen in wet- en regelgeving in een flyer weer te geven, die hier is te downloaden.

Ten opzichte van de vorige versie van de rolsteigernorm is een aantal zaken gewijzigd.  Denk hierbij aan de ‘ondergrens’ waarboven de norm van toepassing is, het gebruik van leuningen en kantplanken, de platformhoogte en de afstand tussen twee platformen, de stabiliteit en de beveiliging tegen opwaaien.

De vernieuwde EN 1004 is in tegenstelling tot voorheen ook van toepassing op rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 0 meter. Voorheen was dit 2,5 meter.

Hierdoor vallen nu ook de kleine rolsteigers, de zogenaamde kamersteigers, onder de norm. De VSB-leden hebben de wijzigingen in de rolsteigernorm inmiddels verwerkt in hun producten. Daarmee zijn ze voorbereid op de nieuwe NEN-EN 1004-1 en het vernieuwde A-blad Rolsteigers dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Ieder bedrijf dat actief is in de bedrijfstak Bouw & Infra moet dit A-blad volgen tenzij het bedrijf kan aantonen dat het ook op een gelijkwaardige manier veilig kan werken.

De aanbevelingen in het A-blad richten zich op de opbouw, het gebruik, de aanpassingen en de demontage van rolsteigers. Gebruikt u rolsteigers of stelt u die voor medewerkers ter beschikking? Zorg dan dat uw rolsteiger tijdig wordt geüpgraded naar de nieuwe eisen, adviseert de VSB.

Binnenkort leest u een interview in SchildersVakkrant met branchemanager Gerard Westenbroek (VSB) over de nieuwe rolsteigernorm EN 1004.

7 reacties op “VSB-flyer over nieuwe rolsteigernorm EN 1004

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >