Volandis wint Goede Praktijken Competitie • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Volandis wint Goede Praktijken Competitie


Volandis is op het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival in Utrecht uitgeroepen tot winnaar van de Goede Praktijken Competitie vanwege hun aanpak van dieselmotorenemissie op de werkvloer.

Staatssecretaris Tamara van Ark van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) reikte de prijs uit in deFabrique.

Volandis, het in Harderwijk gevestigde kennis-en adviescentrum voor de bouw en infrastructuur, won de finale in de categorie grote bedrijven (>100 werknemers) met een aanpak van dieselmotoremissie op de werkvloer.

Bij de verbranding van diesel komen gassen en deeltjes vrij: dieselmotoremissie (DME). DME kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Een algeheel geldende grenswaarde ontbreekt echter nog, evenals adequate kennis bij bedrijven.

Met het A(rbouw)blad DME, een blad gebaseerd op afspraken tussen werkgevers-en werknemersorganisaties, biedt Volandis een overzicht van de mogelijke maatregelen die kunnen worden genomen, op volgorde van de arbeidshygiënische STOP-strategie. 

De jury roemt de gezamenlijke aanpak van werkgevers en werknemers waardoor er veel draagvlak bestaat voor de aangedragen oplossingen. “Het feit dat de maatregelen in zowel grote als kleine organisaties en bedrijven toepasbaar zijn en ook gebruikt kunnen worden in andere sectoren motiveert extra om bekendheid te geven aan deze goede praktijk.”

Het doel van de competitie, georganiseerd door het Nederlands Focal Point, is om organisaties die de risico’s in verband met [gevaarlijke] stoffen op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen ter inspiratie voor anderen.

MKB

Akkerbouwbedrijf Mansholt (in samenwerking met Stigas) werd met haar maatregelen tegen stofblootstelling bij het sorteren van aardappelen verkozen als winnaar in de categorie MKB (<100 werknemers) en sleepte tevens de publieksprijs binnen.

Met hun winst zijn Volandis en Mansholt nu de Nederlandse
inzending voor de European Good Practice Award, de Europese finale
die aankomende november in Bilbao (Spanje) plaatsvindt.

De inzendingen werden beoordeeld door een deskundige en breed samengestelde jury, waarin overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties mee beslisten. Lees hier meer over criteria waar specifiek op wordt gelet. Tijdens het festival kon ook het publiek hun stem uitbrengen op hun favoriete deelnemer.

Voor meer informatie over de Goede Praktijken Competitie
zie: https://www.arboineuropa.nl/campagnes/goede-praktijken-competitie


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Korf viert kwart eeuw Brillux

Vervroegd pensioen mogelijk in afbouw

Kennisdag over ontwerpen en bouwen met glas

Verfindustrie betreurt EU-besluit TiO2

SchildersVAKTV | Schilders komen recordwinter prima door


Naar archief >