Verzekeringspakket als antwoord op politieke belofte • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Verzekeringspakket als antwoord op politieke belofte


De nieuwe MKB Verzuim-ontzorgverzekering, die vanaf 2020 wordt aangeboden, beoogt precies wat de naam doet vermoeden: de lasten voor werkgevers verlichten. Maar hoeveel extra premie willen zij betalen voor dit nieuwe pakket? En is het interessant voor schildersbedrijven?

Peter van Zunderen, Schilder Zeker Plan

Het klonk ondernemend Nederland in oktober 2017 als muziek in de oren. Het nieuwe regeerakkoord stelde werkgevers met minder dan 25 werknemers in het vooruitzicht dat zij loon bij ziekte nog maar één in plaats van twee jaar hoefden door te betalen. Maar deze maatregel bleek al snel moeilijk uitvoerbaar en zou ook niet zonder meer voordeliger uitpakken.

Als antwoord daarop ligt er nu de MKB Verzuim-ontzorgverzekering, die nagenoeg alle ziekteverzuimverzekeraars vanaf 1 januari aanbieden. Het behelst drie belangrijke veranderingen, vertelt Peter van Zunderen van Schilder Zeker Plan, het collectiviteitspakket voor ondernemers in de schilders- en onderhoudssector. ‘Wanneer een werknemer nu langdurig ziek is, gaat de premie van zijn baas flink omhoog. Dat wordt afgevlakt met de Verzuim-ontzorgverzekering, die minder geënt is op verzuim in het verleden en meer kijkt naar de samenstelling van het gehele werknemersbestand.’

Loonsanctie

Tweede wijziging is dat ARBO, ziekteverzuimverzekering en re-integratie nu in ‘één entiteit worden ondergebracht’, volledig betaald via de premie van de verzekeraar. Ten slotte wordt de kans op een zogeheten loonsanctie aanzienlijk kleiner. Die kan het UWV opleggen aan werkgevers die volgens de uitkeringsinstantie te weinig gedaan hebben een langdurig zieke werknemer te helpen re-integreren. Het betekent dat zij ook het derde jaar van de ziekte het volledige loon moeten doorbetalen. Wie, in bezit van het nieuwe verzekeringspakket, de adviezen van de bedrijfsarts opvolgt, hoeft niet te vrezen voor een loonsanctie. Zijn er omstandigheden waarin deze maatregel tóch wordt opgelegd, dan draait de verzekeraar op voor de kosten.

Van Zunderen moet nog zien hoeveel schildersbedrijven de switch maken naar de MKB Verzuim-ontzorgverzekering. ‘Ik schat dat de premie behoorlijk omhoog gaat. De vraag is hoeveel geld de werkgever over heeft voor minder werk en minder risico.’ Het reeds bestaande verzuimpakket van Schilder Zeker Plan kan volgens Van Zunderen worden beschouwd als een “scherp geprijsde” light-variant van de MKB Verzuim-ontzorgverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


1000 ondernemers met financiële problemen geholpen

Koningin Máxima op Ondernemersdag

Tools tegen pesten op werk

Preventie MKB tegen digitale fraude kan beter


Naar archief >