Ga naar hoofdinhoud

Zzp’er moet zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid


Voor zelfstandigen zonder personeel komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), zodat ze een vangnet hebben als ze arbeidsongeschikt worden. Van de ruim 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland is nu maar één op de vijf verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

De aangekondigde maatregel heeft ongetwijfeld gevolgen voor een groot aantal van de zelfstandige schilders zonder personeel in Nederland. Volgens de meest recente cijfers van kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder telde Nederland in 2021 14.395 schildersbedrijven. Daarvan was het leeuwendeel zzp’er, namelijk 13.000. Zij zullen zich moeten gaan indekken tegen arbeidsongeschiktheid.

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor eenpitters maakt onderdeel uit van een pakket van samenhangende maatregelen om de arbeidsmarkt te hervormen, gepresenteerd door minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een verplichte AOV zorgt er volgens de minister voor dat zelfstandigen beter beschermd zijn bij tegenslagen. De nieuwe regeling moet in 2027 ingaan.

Verbod op nulurencontracten

Andere aangekondigde maatregelen zijn een verbod op nulurencontracten en strengere regels voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten. De hervorming van de arbeidsmarkt moet ervoor zorgen dat mensen meer zekerheid krijgen over hun inkomen en rooster en dat zelfstandigen zich bij tegenslag beter beschermd weten. Minister Van Gennip schrijft aan de Tweede Kamer dat de afspraken zijn gemaakt samen met vakbonden en werkgevers.

2 reacties op “Zzp’er moet zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Hoeveelheid afvalstromen van schildersbedrijven is beperkt’

Hoofdredacteur SchildersVakkrant duidt cijfers in radio-uitzending

Schildervakopleiding Assen in beeld bij tv-programma De Barometer

Video | Op zoek naar nieuwe snufjes in Nijkerk

Kabinet tornt mogelijk aan zelfstandigenaftrek


Naar archief >