Ga naar hoofdinhoud

Vernieuwde GPI wil bijdragen aan veiligheid bouw


Meer veiligheidsbewustzijn en een kleinere kans op ongevallen. Daar moet de nieuwe Generieke Poortinstructie (GPI) voor zorgen, sinds vandaag af te nemen op Gpi.nu. Dit is een initiatief van zestien opdrachtgevers en aannemers – waaronder BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf – die de veiligheid in de bouw willen vergroten. Zij hebben zich verenigd in de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB).

De GPI is, sinds de eerste versie uit april 2019, verplicht op alle bouwplaatsen van bedrijven die bij de GCVB zijn aangesloten. Zij hanteren uniforme veiligheidsregels, wat onder meer verwarring moet voorkomen over verschillende voorschriften op verschillende bouwplaatsen. Wettelijk verplicht is de GPI niet.

In een eigen persbericht meldt GCVB dat de nieuwe GPI – versie 4.0 – ‘een wereld van verschil’ is ten opzichte van de eerste GPI. Dit komt onder meer door de toevoeging van 45 korte video’s met te boordelen praktijksituaties. Plus 45 filmpjes met terugkoppeling hierop. De video’s zijn op verschillende bouwlocaties gefilmd.

Voorts meldt GCVB dat inmiddels zo’n 400.000 GPI-certificaten zijn behaald en dat meer dan 37.500 bedrijven – inclusief zzp’ers – de GPI inzetten om hun medewerkers te herinneren aan veilig werken. De komende maanden volgt een campagne rondom de vernieuwde GPI, waarvan al een informatiefilmpje te zien is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Moderne houtbouw vraagt om bandvertraging

Vernieuwd A-blad Epoxyproducten

Nieuwe campagne vestigt aandacht op valgevaar in de bouw

Protocol bevordert veilig uitstappen hangbrug

Maandag webinar over veilig gebruik rolsteigers


Naar archief >