'Verfbranche zou gebaat zijn bij een crisis' • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Verfbranche zou gebaat zijn bij een crisis’


Gebrek aan zelfkritiek kan de verfbranche niet verweten worden. Op de Coatings Innovatiedag van de verf- en drukinktfabrikantenvereniging VVVF, gisteren, was er ruim baan voor ‘omdenkers’. Onder wie een schilder.

Maurice Beijk

Maurice Beijk was daar het extreemste voorbeeld van. De directeur van Rentmeester 2050, een adviesbureau voor schoner produceren en bouwen, stelde dat de verfbranche een nieuwe crisis nodig heeft om zich nog bewuster te worden dat het roer echt om moet. Beijk, die nooit een studie afmaakte en zijn kennis naar eigen zeggen van de ‘Google Academie’ heeft vond een gewillig oor bij de zaal vol chemici van verf- en drukinktfabrikanten.

De Coating Innovatie Dag wordt eens in de twee jaar georganiseerd door een werkgroep van de VVVF die zich met innovatie bezig houdt. Het meest interessante deel zijn meestal de ‘pitches’: in 10 minuten mogen startups of al bestaande bedrijven met echt nieuwe vindingen hun idee of product aanprijzen. Daarin werd de zaal niet teleurgesteld, zo was er een startup, Hoekmine, die kleuren beweert te kunnen maken waarbij geen pigment meer nodig is, omdat ze, net als verschillende insecten, de kleur van gemodelleerde atomen van biobased makelij laat komen. En er was het bedrijf qlayers, dat bezig is om coating te ‘printen’ met de structuur van een haaienhuid, die daardoor minder lucht- en waterweerstand ondervindt.

Opvallende spreker was Ernst de Nobel, zover de redactie weet de eerste schilder die ooit op een VVVF-bijeenkomst gesproken heeft (los van bestuurders van OnderhoudNL). De Nobel is voorzitter van SchildersvanNU en heeft sinds kort een groothandel in ecologische schilderspoducten. Hij vertelde over hoe hij tot duurzaam schilderen gekomen is en hoe lastig dat was in het begin. De Nobel riep de fabrikanten op zo veel als maar mogelijk is duurzaam te produceren en zo vele mogelijk biobased producten te maken. ‘Met elk initiatief, elke kleine stap ben ik al blij’.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Meer over de Coatings Innovatie Dag in de vakbladen SchildersVakkrant en Eisma’s Schildersblad.


Deel via:

6 reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

‘Corporaties hebben onvoldoende geld voor al hun opgaven’

Joosten verruilt AkzoNobel voor BAM

Geen vakbeurzen Monument en Renovatie in 2020

Teknos sluit Drywood-productie, kantoor blijft

Ontwikkeladviezen voor iedereen door loopbaanadviseurs


Naar archief >