VEH: Huiseigenaren vertrouwen vaklui • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

VEH: Huiseigenaren vertrouwen vaklui


Over het algemeen vertrouwen huizenbezitters- en kopers wel de vaklui waarmee ze te maken krijgen, waaronder schilders, maar ze hebben weinig vertrouwen in bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars. Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar het imago van beroepsgroepen rondom wonen.

Vooral huizenkopers zijn afhankelijk van adviezen met verstrekkende financiële gevolgen. Maar juist de adviseurs die over die beslissingen gaan, blijken het minste vertrouwen te genieten: minder dan 10% van de Nederlanders heeft vertrouwen in deze beroepsgroepen.

Bij makelaars daalde het consumentenvertrouwen sinds 2013 zelfs met 5 punten naar een schamele 6%. De notaris daarentegen, maakt met een stijging van 9 punten een sterke comeback en geniet nu het vertrouwen van 46% van de Nederlanders.

Vaklui doen het beter

Dienstverleners die belangrijk zijn voor de kwaliteit van de eigen woning scoren beter: ruim de helft van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in schilders, elektriciens, timmermannen, cv-monteurs en loodgieters.

Verschillen

Als referentie is in het onderzoek ook gevraagd naar het publieksvertrouwen in een aantal beroepsgroepen die buiten het domein `wonen’ vallen. Verplegers en verpleegsters staan hierbij bovenaan en genieten een groot vertrouwen bij maar liefst 85% van de Nederlanders. Daarna volgen huisartsen en basisschoolleraren met ruim 70%, gevolgd door politieagenten waar iets meer dan 50% van de Nederlanders vertrouwen in heeft. Autoverkopers en politici worden met een magere 10% door maar weinig Nederlanders vertrouwd. Wel is het vertrouwen in politici sinds 2013 met 4 punten toegenomen.

Minste vertrouwen

Helemaal onderaan de lijst van het publieksvertrouwen in beroepsgroepen bungelen verkopers van energiecontracten (5%) en projectontwikkelaars (4%). Directeuren van woningcorporaties hebben de laatste plaats in 2013 verlaten; het publieksvertrouwen in deze beroepsgroep steeg met 5 punten tot 8%.

Het onderzoek naar het vertrouwen in 33 beroepsgroepen is in juli 2017 uitgevoerd met het Eigen Huis Marktindicatoronderzoek van GfK. De resultaten zijn gewogen om representatief te zijn voor de Nederlandse bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Een beter milieu begint met… olijfgroen

‘Geen tijd of geld werknemers voor scholing’    

Onderzoek naar enkel glas

Vrouw geeft vakman vaker fooi dan man

(Nog) geen juichsfeer bij vbs


Naar archief >