Vastnagelen genoeg voor glaszetters • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Vastnagelen genoeg voor glaszetters


Goed nieuws voor glaszetters: zij hoeven glaslatten niet meer met schroeven te bevestigen om ruiten in een houten deur- of raamconstructie inbraakveilig te laten zijn. Vastnagelen volstaat. Dit is het resultaat van een onderzoek van Stichting Hout Research (SHR).

Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van de glasdivisies van Bouwend Nederland en OnderhoudNL en de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Namens hen schakelde Kenniscentrum Glas de SHR in.

Aanleiding is voortdurend geharrewar over de eisen waaraan nieuwe ramen moeten voldoen. De glaslatten vastschroeven, zeggen opdrachtgevers zoals woningcorporaties steevast. Glaszetters zijn ervan overtuigd dat dit niet nodig is, maar konden zich tot voor kort nergens op baseren. ‘Een oud testrapport van Stichting Kwaliteit Gevelbouw werd door de markt niet meer geaccepteerd’, zegt Roman Abrahams, adviseur glas bij OnderhoudNL, tegenover SchildersVakkrant.

Glaszetters die voldoen aan de praktijkrichtlijn NPR3577 zijn vanaf nu niet alleen verzekerd van de wind- en waterdichtheid van hun werk, maar óók van de inbraakveiligheid. Het verlijmen of schroeven van glaslatten, aan de binnen- óf buitenzijde, behoort hiermee tot het verleden. Abrahams: ‘We hebben aangetoond dat het met genagelde latten niet lukt om binnen drie minuten in te breken. Daarmee voldoe je aan de voorgeschreven weerstandsklasse 2 voor het beglazingssysteem volgens de Nederlandse norm NEN 5096.’

Het nieuwe testrapport voldoet eveneens aan de Europese norm NEN-EN 1627. ‘Er verschijnt nog een versimpeld kennisdocument voor de glaszetter.’ Op tijd en kosten kan in elk geval worden bespaard: schroeven aanschaffen en gaten boren zijn niet langer noodzakelijk.


Deel via:

2 reacties

 • Klaas de Wit

  Is dit ook van kracht op brandwerend glas?
  In Nieuwsbrief Glas in Beeld van 13 dec. 2016 werd bericht dat bij een brandtest
  waarbij genagelde glaslatten zijn gebruikt het glas eerder bezweek.
  De brandwerendheid wordt bepaald door de gehele constructie (kozijn, deur), soort glas, beglazingsmethode en beglazingsmaterialen die op elkaar afgestemd moeten zijn.

 • Dit hangt af van het geteste systeem en het brandwerende glas. Het nagelen van glaslatten bij brandwerend glas is vaker niet dan wel toegestaan. Er zijn bepaalde typen brandwerend glas waarbij de glaslatten inderdaad niet geschroefd bevestigd hoeven te worden en je een standaard beglazingskit mag gebruiken.

  Pilkington heeft een range van brandwerende EW30 beglazingen “Pilkington Pyrodur Plus” die recent zijn getest in standaard houten KVT-kozijnen met een beglazingssysteem met 15x17mm glaslatten bevestigd met standaard 1,8x38mm nagels. Echter nog steeds moet je onbrandbare steunblokjes gebruiken en keramisch band. Maar deze geteste beglazingswijze geldt niet voor andere typen brandwerend glas in houten kozijnen. Je zou dit na moeten vragen bij je leverancier. Het dient altijd met een testrapport onderbouwd te kunnen worden.

  Als het nagelen van glaslatten brandwerend is aangetoond en je een standaard beglazingskit mag gebruiken, dan voldoet het systeem ook inderdaad meteen aan de uitgevoerde inbraakwerendheidstesten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Korf viert kwart eeuw Brillux

Vervroegd pensioen mogelijk in afbouw

Kennisdag over ontwerpen en bouwen met glas

Verfindustrie betreurt EU-besluit TiO2

SchildersVAKTV | Schilders komen recordwinter prima door


Naar archief >