Van Ark: geen tegemoetkoming ops-slachtoffers • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Van Ark: geen tegemoetkoming ops-slachtoffers


Mensen die ziek zijn geworden van de oplosmiddelen in verf en drukinkt waarmee ze in hun werk te maken hebben gekregen hoeven niet op een financiële tegemoetkoming te rekenen. Dat schrijft Staatssecretaris Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.

Van Ark rapporteert in haar kamerbrief over een onderzoek dat door Ton Heerts (voormalig FNV-voorzitter) en Niek Jan van Kesteren (VNO-NCW) hebben gedaan onder werkgeversorganisaties. Ze vroegen de organisaties of die bereid waren mee te werken aan een eenmalige uitkering van slachtoffers van OPS (Organo Psycho Syndroom), ook wel ‘schildersziekte’ genoemd, een chronische aandoening van het zenuwstelsel, veroorzaakt door oplosmiddelen die vooral vroeger veel in in drukinkt, verf en schoonmaakmiddelen voorkwam.

Heerts en Van Kesteren melden dat de brancheorganisaties niet bereid zijn om aan zo’n uitkering mee te werken. Redenen die worden genoemd zijn dat dan de bedrijven die hun werknemers wel goed beschermden dan zouden moeten meebetalen voor werkgevers die hun personeel blootstelden aan gevaarlijke stoffen. Dat wordt als onrechtvaardig gezien. Bovendien zijn de werkgevers bang voor precedentwerking (als ze eenmaal aan deze regeling zouden meewerken, zouden ze ook bij andere arbeidsgererelateerde ziekten moeten betalen).

Heerst en Van Kesteren suggereren dat dat de overheid maar zou moeten bijspringen en de mensen die ziek thuis zitten een uitkering zou moeten geven. Dat is de staatssecretaris echter niet van plan, laat ze weten: 

Ik acht deze optie niet voor de hand liggend omdat de overheid dan de
verantwoordelijkheid van werkgevers voor de gevolgen van nadelige
arbeidsomstandigheden op zich zou nemen
.’ schrijft ze. En ook zij wijst op het gevaar van precedentwerking.

    


Deel via:

1 reactie

  • Het is moeilijk om hier een lijn te trekken ,de erkenning van het feit dat schadelijke stoffen in ons vakgebied nadelige gevolgen heeft in een later stadium van het leven is in de pago keuring voor het eerst in 1998 via het vragen formulier toegepast. Je komt dan in een grijs gebied er is een periode geweest dat men niet beter wist werknemers werkgevers en de industrie en vervaardigers van de schadelijke stoffen.het lijkt me dan ook moeilijk aan te geven wie hier voor op moet draaien. Bij ziekte en arbeids ongeschiktheid is er immers al een vangnet van sociale uitkeringen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken

Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven


Naar archief >