Het is opgesteld in nauwe samenwerking tussen ProRail, Gasunie, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf en met expertise uit de markt. De eerste versie werd opgesteld in 2019. Er waren toen nog geen blootstellingsgegevens beschikbaar.
Daarom koos men voor een worst-case scenario met een vrij streng pakket aan maatregelen. In de jaren daarna zijn er metingen verricht om de maatregelen in het beheersregime te onderbouwen. De resultaten wezen uit dat niet zozeer chroom-6, maar inhaleerbare stof de kritische factor is.
Daarom ligt in dit nieuwe beheersregime de nadruk op het verminderen van risico’s door blootstelling aan inhaleerbaar stof.
Ook bleek uit de meetresultaten dat een aantal maatregelen afgeschaald kan worden. Een uitzondering hierop is het stralen met eenmalig en recyclebaar grit, waarbij de maatregelen juist zijn aangescherpt.
Verder zijn bij een aantal bewerkingen de maatregelen voor een kledingprocedure en douchen toegevoegd. Het beheersregime chroom-6 versie twee is hier te downloaden.
