Twee miljoen voor Wageningse polymeren • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Twee miljoen voor Wageningse polymeren


De Wageningse hoogleraar Jasper van der Gucht krijgt twee miljoen euro uit een Europees fonds voor wetenschappelijk onderzoek. Het bedrag gaat hij besteden aan fundamenteel onderzoek aan de manier waarop polymeermaterialen breken.

Met deze zogenaamde ‘Consolidator Grant’ van de European Research Council (ERC) kan de hoogleraar het lopende onderzoek rond polymeren in Wageningen verder uitdiepen. Hij kan met de middelen drie jonge onderzoekers aanstellen, één gevorderde onderzoeker en heeft dan nog ruimte voor technische assistentie en geavanceerde camera’s.

Brekende polymeren

Het onderzoek gaat zich concentreren rond polymeren, sterke verbindingen die overal zijn te vinden, zowel in de natuur (eiwitten en cellulose) als in de kunstmatige wereld (verven en plastics). De materialen kunnen onder spanning geleidelijk breken, maar het mechanisme waarmee dat op de verschillende schalen gebeurt, is nog onduidelijk en bijzonder complex. Het begint met een minibreukje in het polymeer.

‘Je combineert op de plaats waar de breuk zich zal voltrekken ‘extreme chemie’ met de natuurkunde van lokaal hoge energieën,’ aldus de hoogleraar Fysische chemie en kolloïdkunde aan Wageningen University op de website van de universtiteit. ‘Die cascade aan opschalende breuken willen we begrijpen.’

De kennis uit dit onderzoek naar breuken in polymeermaterialen is straks zo breed toepasbaar dat er nu nauwelijks concrete toepassingsgebieden zijn te benoemen. ‘Het is generieke kennis uit fundamenteel onderzoek die zowel voor polymeren geldt, als voor andere materialen.’


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


RLT Z brengt kwastenkoker Van Dam’s in beeld

Finalisten Beste Leerbedrijf én Leermeester bekend

Prijs RAW Paints op Duurzame Dinsdag

Baan als schilder lonkt voor acht werkzoekenden

AGC sluit floatglasoven door coronacrisis


Naar archief >