Toyisten zetten IJslandse watertank in de verf • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Toyisten zetten IJslandse watertank in de verf


Schilders van de internationale beweging ‘De Toyisten’, eerder bekend door onder andere de bijzondere facelift die ze het exterieur van hotel Ten Cate in Emmen gaven, gaan nu een grote watertank in IJsland in de verf zetten. Het thema van hun schilderwerk is ditmaal ‘Uppspretta’, wat zoveel betekent als bron van opspattende energie.De twee IJslandse Toyisten Qooimee en Uuluu zijn, met toestemming en steun van de gemeenteraad van Reykjanesbaer, erin geslaagd om organisaties en sponsoren aan te trekken. De watertank in Keflavik, die in slechte conditie verkeert, krijgt een nieuw en kleurrijk gezicht die het omringende gebied zal gaan verrijken, aldus de Toyisten.

Schilders van de internationale beweging ‘De Toyisten’, eerder bekend door onder andere de bijzondere facelift die ze het exterieur van hotel Ten Cate in Emmen gaven, gaan nu een grote watertank in IJsland in de verf zetten. Het thema van hun schilderwerk is ditmaal ‘Uppspretta’, wat zoveel betekent als bron van opspattende energie.

De ruim acht meter hoge tank zal worden beschilderd door een elftal Toyisten uit IJsland, Roemenië, Canada, Australië en Nederland. Volgens hen is IJsland energie; ‘talrijke gletsjers en spuitende geisers kleuren het prachtige en bijzondere landschap’.  Ze stellen dat de watertank symbool staat voor het elixer van leven en bron van waterkracht. Symboliek genoeg om door de Toyisten te worden vertaald naar een bijzonder kunstwerk.

Op 24 juli a.s.wordt gestart met het project en op vrijdag 6 september a.s. om 18.00 uur (lokale tijd) vindt de onthulling plaats. Gedurende het project kunnen de vorderingen worden gevolgd op Twitter, Facebook en de speciale website www.uppspretta.com 

De Toyisten is een kunststroming van een groep internationale kunstenaars met Emmen als feitelijke thuisbasis. Daar woont de grondlegger van de stroming: Dejo. De kenmerken van Toyistische schilderingen omvatten het gebruik van felle, levendige en intense kleuren. De energie die de kleuren uitstralen, samen met het spel van lijnen, stippen en vormen, wordt gebruikt om diepzinnige betekenissen over te brengen vanuit een speels standpunt. Het exterieur van het hotel in Emmen dat de Toyisten een metamorfsoe lieten ondergaan.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Verfindustrie betreurt EU-besluit TiO2

SchildersVAKTV | Schilders komen recordwinter prima door

‘Glas veel circulairder dan gedacht’

Inschrijving Kroon op het Werk-prijs geopend

Nieuwe normen betonconservering op komst


Naar archief >