TNO ontwikkelt duurzaamheidstool voor fabrikanten • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

TNO ontwikkelt duurzaamheidstool voor fabrikanten


Een eenvoudige tool die toch een degelijke inschatting geeft van de duurzaamheidsprestatie over de gehele levenscyclus van een chemisch product. Dat is de Sustainability Hotspot Scan.  TNO presenteerde de tool onlangs bij chemiefabrikantenvereniging VNCI een workshop voor chemiebedrijven. TNO en MVO Nederland gaan nu een Community of Practice gaan opzetten.

De Sustainability Hotspot Scan koppelt alle relevante indicatoren aan databases die openbaar beschikbaar zijn. Daardoor zouden chemiebedrijven een betrouwbare inschatting kunnen krijgen van hun duurzaamheidsprestatie. De tool moet vooral de kleinere fabrikant verder helpen, die weinig tijd beschikbaar heeft of geen grote afdeling voor de levenscycluskostenanalyse (LCA) in de lucht kan houden. Met deze scan is het mogelijk om het hele portfolio door te nemen.
In een Community of Practice gaan TNO en MVO Nederland de tool toepassen. Om te beginnen krijgen bedrijven een gezamenlijke training. Daarna worden per bedrijf de eigen resultaten doorgelicht. Tot slot volgt een terugkomdag, waar de deelnemers resultaten kunnen delen en ervaringen kunnen uitwisselen.

TNO ontwikkelde de tool op verzoek van MVO Nederland, dat op zijn beurt de vraag kreeg van de midden- en kleinbedrijven verffabrikant Baril Coatings en gespecialiseerd aannemersbedrijf C. Kornuyt BV. Daarbij maakte TNO ook gebruik van de expertise van het RIVM. Bij duurzame productontwikkeling gaat het om veel verschillende zaken. Ook de arbeidsomstandigheden bij de grondstofleverancier, bijvoorbeeld? En de vraag of klanten zich aan de milieuvoorschriften houden. Meer inzicht in de hele internationale keten en mogelijke hotspots, kan leiden tot andere keuzes. Daarmee wil de scan helpen.

De tool is ook een handvat om te voldoen aan de OESO-richtlijnen, die beschrijven wat de OESO-landen verwachten van zowel grote als kleine bedrijven die internationaal ondernemen. Die regelgeving ontwikkelt zich steeds verder. Vanaf dit jaar is in de EU een wet over Conflict Minerials aangenomen, die vraagt naar de herkomst van een aantal mineralen. Verder is er al wetgeving in de VS en het Verenigd Koninkrijk over slavernij, die maakt dat bedrijven moeten laten zien dat dit niet voorkomt in hun keten. De Sustainability Hotspot Scan is dus mede een tool om risico’s te managen.
De tool is gratis beschikbaar, dus in principe kunnen verf- en chemiebedrijven hem zelf invullen.

Vindt de Sustainability Hotspot Scan hier.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken

Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven


Naar archief >