'Titaandioxide in poedervorm carcinogeen' • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Titaandioxide in poedervorm carcinogeen’


De grondstof titaandioxide, die alom tegenwoordig is in kunststoffen en plastics, zal als het aan de Europese Commissie ligt, binnenkort worden aangemerkt als kankerverwekkend. Het gaat dan alleen om de grondstof, in poedervorm.

Vooral in Duitsland is al lang veel opwinding over de besluitvorming over de classificatie van TIO2 als carcinogeen. Een verbond van fabrikanten is er een sterke lobby-actie tegen begonnen. Niet alleen vinden de fabrikanten de gezondheidsrisico’s te verwaarlozen, maar ook zien zij problemen voor hun productieproces als de stof alleen nog met uiterste veiligheidsvoorschriften mag worden behandeld.

De Europese Commissie blijkt zich daar nu, met de publicatie op 4 oktober van haar voornemen om de stof in poedervorm te classificeren als ‘stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker bij mensen’, weinig van aan te trekken.

Als het besluit niet binnen twee maanden wordt aangevochten zal het over 18 maanden zijn effect krijgen. Poeders van zuiver Titaandioxide of waar de stof is ingemengd (poedercoatings) moeten dan waarschuwingen op de verpakking krijgen en er moet ook zorgvuldiger mee worden omgegaan. Ook verfverpakkingen zullen de dans niet geheel ontspringen, want ook vloeibare verfdeeltjes die vrij komen bij spuiten zijn verdacht.

5 reacties

 • Adrie Winkelaar

  Totaal verdwaasd en absurd. Titaanwit is niet kankerverwerkend; de zorg zou een paar procent nano deeltjes zijn, heel fijn poeder van titaanwit. Zoals met veel overheidsbeleid slaat men door. De EU-commissie denkt alleen in procedures (juristen) zonder kennis van zaken. De ver-juridisering in de samenleving kent geen grenzen.

 • Jan Maurits Schouten

  Ik begreep dat het kankerverwekkende vooral zit in het stofachtige, zoals houtstof en kwartsstof, en dat dat ook onomstotelijk is aangetoond. En dus niet in een speciaal toxische eigenschap van Titiaandioxide van zichzelf

 • Jelle Zijlstra

  Onbegrijpelijk, als men leest dat de voedingsindustrie en farmacie titaandioxyde,titaanwit al tiental jaren het toepassen in diverse producten als kleurstof E171 en bijvoorbeeld zonnebrandcrème (zeer fijn TiO2) bescherming biedt tegen UV straling en daardoor huidkanker tegen gaat. Voor de mens, komt het niet in de bloedsomloop en wordt het niet door het lichaam geabsorbeerd. Wat de dhr. Winkelaar vermeld zal het om nanodeeltjes gaan, m.i.z. te ver gezocht om drastisch deze stof als carcinogeen aan te melden.

 • Klaas de Wit

  Meestal blijkt bij diepgaander onderzoek en er met een objectieve en genuanceerder blik naar wordt gekeken het ziekmakende karakter wel mee te vallen. Zeker als het zulke kolossale financiële consequentie met zich meebrengt.
  Zoek maar eens een vervanger.
  Het asbestverbod (verwijdering) is op sommige punten al afgezwakt – gelukkig niet alle- maal, en terecht- , silk building syndroom, RSI, straling zendmasten, tonerstof van kopieerapparaten en incidenteel OPS horen we nog weinig.
  Onlangs meldden TNO en de Radboud Universiteit dat het verwijderen van asbest
  minder gevaarlijk is dan altijd werd gedacht. Sterker nog: de gezondheidsrisico’s zouden verwaarloosbaar zijn en het dragen van maanpakken bij sanering onnodig.
  Het zal mij niet verbazen dat titaandioxide over enige tijd hetzelfde lot wacht, laten we het hopen.
  Zolang er nog beroepsgroepen (juristen, milieuactivisten e.d.) zijn die er nog flink aan verdienen zal discussie blijven bestaan. Gewoon een paar jaar wachten tot ook dit risico is verdampt.
  Voor geïnteresseerde vakgenoten, dhr. Winkelaar heeft een helder, duidelijk en interessant artikel geschreven over deze materie met de titel ‘Zin en onzin rondom titaandioxide in verf. Titaanwit geeft meest heldere wit en beste dekkracht’ uitgebracht in Schildersblad nr. 4/2019.

 • Klaas de Wit

  Een minder bekend terrein is dat titaandioxide zit in milieuvriendelijk smogafbrekende asfalt.
  In een open asfaltmengsel worden de holten gevuld met een speciale cementslurry, waaraan dan titaandioxide wordt toegevoegd. Het wegdek werkt als een katalysator, het draagt dan bij in afbraak van vrijwel alle stoffen die uit de lucht komen. Niet alleen NOx maar ook stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s, zwaveldioxide en fenol.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Verfindustrie betreurt EU-besluit TiO2

Meer controle naleving arbeidsvoorwaarden


Naar archief >