Ga naar hoofdinhoud

UWV: ‘Schilder is kansberoep’


Veertig- en vijftigplussers laten zich omscholen tot huisschilder, schrijft de Leeuwarder Courant (LC). ‘Een baangarantie en een goed salaris trekken hen over de streep.’ Het dagblad staat vandaag in een uitvoerig artikel stil bij de actuele stand van zaken in de schildersbranche en spreekt met een jurist, een leerkracht en een PVC-lasser die zich hebben laten omscholen.

Ook de komende jaren blijft er een tekort aan huisschilders, voorspelt directeur Paul Alstein van de Schildersvakopleiding Friesland in Leeuwarden. Nederland telt 24 schildersvakscholen die samen les geven aan 1100 leerlingen. Van hen stromen er jaarlijks 350 uit. Dat moeten er volgens Alstein – om het personeelstekort het hoofd te bieden – 2000 worden. Een lastige opgave, denkt de opleidingsdirecteur.

Volgens de Rabobank heeft de schildersbranche momenteel 1800 vacatures. Het personeelstekort speelt overigens ook bij timmerlieden, stukadoors, installateurs en metselaars. Het UWV kwalificeert schilderen als een zogenoemd kansberoep, wat betekent dat de kans op een baan ‘zeer groot’ is.

Er zijn allerlei initiatieven om jongeren te enthousiasmeren voor het vak. Tot op basisscholen aan toe. Zo bezoeken basisschoolleerlingen elke donderdagmiddag een vmbo-lokaal van het Bogerman College in Sneek. Daar zetten ze onder leiding van een vakinstructeur een houten vrachtwagen in elkaar, die ze vervolgens schilderen. Door deze ‘doemiddagen’ stijgt het aantal leerlingen dat zich aanmeldt voor de Schildersvakopleiding, schrijft de LC. In 2018 waren dit er zeven, dit jaar zestien.

Nederland telt een kleine 13.000 schildersbedrijven, waarvan 82 procent wordt gerund door zelfstandigen. Vorig jaar nam het aantal vestigingen van bouwbedrijven, schilders incluis, met acht procent toe.

Bron: Leeuwarder Courant


Deel via:

29 reacties

 • Henny Plat

  Ik heb zomaar het vermoeden dat het niet om vaste banen gaat, en om arbeidsvoorwaarden waar je de tranen van in de ogen krijgt. Werkgevers hebben met hulp van LBV alles wat goed was, de arbeidsvoorwaarden, opleiding, veiligheid etc gesloopt! Schilder worden zou ik anno nu echt niemand aanraden.

 • Pim

  Eens Ben nu plat.
  Tis een super mooi vak .maar alles wordt kapot gemaakt .bond kan niks meer en de arbeidsvoorwaarde worden er niet beter op .

 • Kwadro

  En dan versoberd en verlaagd ONDERHOUDNL met dat flutbondje LBV de jeugdlonen in de toch al waardeloze CAO van de schilders! Goed bezig!

 • kwknol

  ja is jammer het is een fantastisch vak .ik ben 11 jaar geleden voor mijzelf begonnen heerlijk.geen gezeur van slecht betalende werkgevers die nu zitten te janken omdat ze zelf alles verkloot hebben .

 • H.C. Bos

  De zogenaamde vakbond LBV {werkgevers}heeft een goed schilders cao van de echte vakbonden zelf kapot gemaakt .
  En nu maar janken dat er geen schilders meer te krijgen zijn.

 • Ik ervaar de negatieve lading van de vorige reacties zelf niet. Ik promoot het vak elke dag nog. Niet alleen door het afleveren van mooi werk, maar ook door mijn eigen enthousiasme als ik weer een mooie opdracht heb opgeleverd. Uiteraard heeft het te maken met de eigen mogelijke inbreng hoe je het vak uitoefent. En of je in loondienst bent of zzp-er. Het vak zal wel minder stoffig gepromoot/vermarkt moeten worden. Het is namelijk OOK een creatief vak. Vakkundig creatief werk wordt gewaardeerd en goed betaald door opdrachtgevers.

 • H.C. Bos

  Ik heb 41 jaar dit vak uitgeoefend en als oudere uit gekotst je senioren dagen werden onder het nieuwe cao van LBV zo goed als afgeschaft .
  Nu zitten ze te springen om personeel ?? zzp ! en nog steeds slecht betaald

 • Grp

  Tja hoe anders was het 5 jaar geleden toen riepen ze bij uvw en hier heb ik ook wel van die artikelen voorbij zien komen dat in het schilders vak een krimp zou ontstaan .zou nooit meer zo veel vraag zijn naar schilders.zie nou dus was dus allemaal op basis van aannames.en bang makerij.

 • don

  Op 5 mei 2019 1361 vacatures voor schilder op werk.nl. Hiervan zijn 4 rechtstreeks van een bedrijf en 1357 van uitzendbureaus, werkbemiddelaars en jawel personeelswinkels.

 • H.C. Bos

  De werkgevers hebben het schildersvak Zelf kapot gemaakt

 • Danny

  Wat de bonden betreft: schreeuw niet langs de zeilijn.je moet in conclaaf met jou bond.
  Zodat we langdurig kunnen gaan staken.
  We hebben onze rechten weggegeven zonder slag of stoot.

 • H.C. Bos

  In 2016 was jij waarschijnlijk niet lid van een vakbond er is toen echt wel gestaakt!!

 • H.C. Bos

  In 2016 is er echt wel gestaakt

 • Ad2

  Omscholen , wie gelooft dat!! Leerlingen een vrachtauto laten schilderen is wel ver van het werkelijke schildersvak. Laten we eerst beginnen om de arbeidvoorwaarden weer wat aantrekkelijker te maken ipv steeds verder afbreken, zoals onderhoudnl samen met werkgeversvakbond LBV aan het doen is En laat leerlingen dan ook dingen doen die gerichter op het vak zijn , zoals deuren en kozijnen schilderen en het liefst ook nog met een kwast beginnen ipv de hele dag met een rollertje in de hand staan. Schilderen is een mooi vak maar het word door de werkgevers maar niet begrepen dat ze hun eigen organisatie onderhoudnl een halt moeten toeroepen en weer moeten gaan praten met de echte vertegenwoordigers van de schilders over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en stoppen met die zgn vakbond lbv. Dat zou een goede start kunnen zijn van een toekomst voor ons mooie vak

 • Gd

  Kan me prima vinden de stukje van magriet.zo is het ook gewoon.mooi schilderwerk maken word best goed betaalt.en het vak is alleen maar leuk als je er iets moois van mag maken anders laat maar.dus grijp die kans je hebt de bedrijven voor het uitzoeken.en het loon is best oke.blijf niet te lang in het negatieve hangen.maar doe er zelf iets aan.

 • Brother

  Onrealistisch verhaal over het schildersvak.De heer Alstein doet het in de Leeuwarder Courant voorkomen alsof het een soort arbeidstherapie betreft.Hoe naïef kan je zijn.
  Intervieuw de mensen die al jaren in het vak werkzaam zijn.Die kunnen objectief vertellen hoe de vlag er bij hangt.Na 42 jaar en met deze arbeidsomstandigheden ben je wel klaar met het vak.
  Ooit een mooi beroep maar doordat de werkgevers een cao af hebben gesloten lmet een fakebond zijn onze rechten finaal naar de bliksem geholpen.
  Het beroep begint na zoveel jaren lichamelijk behoorlijk zijn tol te eisen.
  Dus een licht beroep is het zeker niet en ook niet rustgevend zoals de heer Alstein in het artikel beweert.
  De werkdruk in de bouw is best wel hoog dus deze beweringen heeft Alstein uit zijn duim gezogen.
  Als je een beroep wil promoten doe dat dan wel op een eerlijke open manier, en lok de mensen niet in een valkuil.
  Ik raad jongeren of zij instromers aan verstandig te zijn om niet in dit vak te stappen.
  Kort gezegd slecht CAO en veelal tijdelijke contracten.
  “Bedankt LBV en werkgevers”

 • In vervolg op mijn vorige reactie.
  Wat een negativiteit. Ik begrijp werkelijk niet dat als je iets als slecht ervaart, dat je dan in het vak blijft of bij de werkgever blijft werken. Dan kun je bonden en werkgevers niets verwijten. Je kunt alleen jezelf iets verwijten. Je bent in de slachtofferrol blijven hangen. Het erge vind ik dat je je eigen negativiteit de wereld instuurt en daarmee anderen weerhoudt dit mooie, kleurrijke, creatieve vak uit te oefenen.

 • Henny Plat

  Heel veel schilders vinden hun vak nog een mooi vak, als je de waardering van een klant krijgt is dat fijn. Maar als je door je werkgever als kostenpost wordt beschouwd, als item waar hij op wil bezuinigen is dat niet goed voor je motivatie.

  Fijn voor mensen die kiezen zzp te worden, teveel oud werknemers zijn dat nu gedwongen en worden nog steeds uitgewrongen. De oud werkgever nu als opdrachtgever of inlener.

  De seniorendagen afgebroken, scholing, maar ook arbo beleid etc. OHNL en LBV willen het liefst een soort werknemers als die uitgebuitte Polen die je op tv ziet, die ze kunnen intimideren en uitknijpen, er zijn ook wel fatsoenlijke werkgevers, maar die worden een zeldzaamheid,

  Als je FNV of CNV lid bent, meld je dan bij je vakbond. Als er genoeg leden nu echt harde actie willen voeren, de vakbonden doen dat graag.

 • Henk Ruisch Schilderwerken

  Als je voor jezelf wil beginnen! Het duurt wel vijf jaar om enigzins het vak goed te leren samen met een goede ervaren collega of ervaren zzp er. Ik zie zoveel “instromers” die ineens schilder zijn, wat een verarming van kwaliteit. Ze kunnen echt niets, lopen te prutsen als een amateur met plakband etc. en willen een goed loon ontvangen. Niemand wil bedonderd worden en zeker niet De Klant die altijd koning is en blijft. Anders kun je werk voor de toekomst wel vergeten. De meeste beginners sluiten zich aan en hangen zich op aan een aannemer, die eigenlijk net als een slechte werkgever, je uitmergeld ( vaak zonder AOV, vaak niet te betalen) met een laag loon, anders huurde die wel een gerenomeerd schildersbedrijf in, in onderaanneming. Dus niet alles is rozengeur en manenschijn. Leer je vak goed en bekwaan en je kunt werkelijk zeer goed verdienen, als vakman heb je altijd werk. Het duurt ff maar dan heb je ook wat.

 • Ik heb 30 jaar in het effectenvak gezeten. In 2007, jawel een jaar voor de crisis, definitief gestopt. Genoeg van dat hebberige wereldje. Heb toen langzamerhand de schilderskwast opgepakt, het zat ook als derde generatie-schilder in het bloed. Nu een decennium als zzp’er actief. Een mooi bestaan, waarbij je wel verdomd goed moet opletten hoe je zaken doet. Offerte maken, plannen, ander zzp’ers inschakelen, contact met je klanten en natuurlijk een eigen label op basis van jouw vakkennis en ervaring, het is echt een vak.
  Na een paar jaar houtje bijten gaat het nu erg goed. Dat het UWV met tegengestelde berichten komt, dat is niet zo verwonderlijk, die leren niet in cycli denken. Dat het vak vergrijst is ook zo klaar als een klontje, dus hogere tarieven dito.
  De nieuwe ICT’er, wees er maar trots op!

 • Jan

  onderhoud nl heb zelf alles na de klote geholpen er zijn bijna geen doorstroming van goedeschilders en wat je er bij krijg hebben vaak 1 cel meer als een goudvis niks tennadele van de goudvis maar zo is het wel met een eerlijke cao komen de schilders ook weer het is namelijk een mooi zwaar beroep

 • Gert

  Persoonlijk denk ik dat het goed zou zijn de Schilders CAO op te heffen want die is naar mijn mening de slechtste die er is .Ze zouden de schilders onder de Bouw CAO zou van veel respect getuigen voor de vak mensen die het zijn.

 • Peter Stultjens

  Peter
  De 40 en 50 plussers omscholen , Het vak huisschilder wordt flink onderschat
  Lichamelijk kunnen de mensen maar enkele jaren meedraaien
  Het is niet op de begane grond met een kwastje strijken ( klimmen , uren op een trap staan , boven je hoofd werken , op je knieën zitten , en je in de kleinste hoekjes verplaatsen en dan nog de werkdruk ) Ik werk nu in de productie 2 ploegen ( had ik jaren eerder moeten doen )
  Een dak boven je hoofd de temperatuur is aangenaam en ik loop rechtop Heren / Dames succes

 • H.C. Bos

  Wat mij opvalt in deze discussie is dat de positievere reacties van werkgevers/leidinggevenden zijn en de wat negatievere reacties van de uitvoerenden (de echte schilders) zijn.
  Het is een mooi vak met een slecht cao,Voor het schildersvak zou het goed zijn als de schilder weer onder de vleugels van de ECHTE vakbond komt.
  Zolang dit niet het geval is:”jongere ga een ander vak leren!”

 • frits

  Ik hoor hier heel veel dat de CAO die OHNL heeft afgesloten zo slecht is.
  Maar wat is er dan zo slecht aan? Alleen maar zeggen dat het slecht is lost niks op.

 • Vlakveredelingstechnicus

  Als je nu nog niet weet wat voor zeer slechte cao is wordt het tijd dat je lid wordt van een bond of je eigen ga verdiepen dar in

 • H.C. Bos

  OHNL is geen vakbond ,maar een werkgeversbond. De gewone schilder knijpt hij het liefst zoveel mogelijk uit.

 • Gerard Van Berkel

  Zij instromers, prima maar laat deze mensen niet denken dat ze na 1 jaar al volwaardig schilder zijn.
  Laat ze de gaten opvullen bij de grotere bedrijven en daar het beginsel leren.
  Zodra ze te snel zzp worden, gaan de problemen komen.
  Niet voldoende ervaring is funest en kan alleen maar leiden tot teleurstelling, ook voor de klant.

 • R. De Vries

  En de man die ze geïnterviewd hebben die Alstein is ook een slechte man voor de schildersvakopleiding. Roken op kantoor, racistische dingen zeggen tegen andere mensen. Deze man moet snel ontslagen worden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


SchildersVakkrant verwelkomt nieuwe columnist

Habeco en Ter Hoeven Deventer samen naar nieuw pand

BASF stelt Holzenkamp aan als topvrouw

UBO-register verplicht voor zzp’er in bv of vof

Opnieuw winst voor ACG-tjes in zinderende finale


Naar archief >