Ga naar hoofdinhoud

Stakingen bij PPG voor betere cao


De stakingen bij verfproducent PPG Coatings voor een betere cao, zijn hun tweede week in gegaan. Lag het werk vorige week enkele dagen stil in Tiel en Uithoorn, sinds maandag staken werknemers in Den Bosch en Meppel.

Daar komen, volgens vakbond FNV, deze week nog zeker honderd medewerkers van de Amsterdamse fabriek bij.

“Overal bij PPG staan mensen klaar om in actie te komen voor een cao met een goede loonsverhoging. De directie mag zich inmiddels echt zorgen gaan maken, want we zijn hard op weg naar een landelijke staking”, zegt bestuurder Erik de Vries van FNV Procesindustrie.

De FNV wil – naar eigen zeggen – “een goede cao” afspreken voor de in totaal 1.100 mensen bij PPG Coatings. Daarin moeten de salarissen, volgens de bond, dit jaar een flink stuk omhoog: met 14,3% (per 1 januari 2023).

Verder eist de vakbond dat de lonen meestijgen met prijzen in de winkels (automatische prijscompensatie). De verffabrikant biedt echter niet meer dan 7% erbij, meldt het FNV.

Productie ligt stil
In Den Bosch ligt bij PPG (Brander) sinds vandaag de hele productie stil van de sier- en spuitpleisters die ze daar maken. Dat blijft zo tot zeker donderdag. Daarnaast staken de mensen die vanuit PPG Hoogeveen gedetacheerd zijn bij vrachtwagenfabriek Scania in Meppel. Zij maken autolakken voor de trucks.

In Den Bosch werken 25 mensen, bij Scania een handjevol. Maar de impact van deze stakingen zijn groot, zegt De Vries: “Het gaat in deze gevallen niet om grote aantallen mensen, maar zij zorgen er wel voor dat het productieproces plat ligt.”

In Tiel en Uithoorn wordt inmiddels weer gewerkt, nadat daar drie respectievelijk twee dagen is gestaakt. De Vries: “Maar het is een kwestie van tijd voor de werknemers het werk weer neerleggen. En dan voor langere tijd.”

Heroverwegen

PPG reageert bij monde van René Latten, HR People Operations Leader: “We zijn in gesprek geweest met de vakbonden om een eerlijke en redelijke oplossing te vinden die beide partijen tevredenstelt.”

“Ons aanbod, een verhoging van 7% plus een verhoging van de reiskostenvergoeding, is hoger dan de collectieve nationale overeenkomst die de VVVF heeft afgesproken. Wij dringen er bij de vakbondsleden op aan het aanbod te heroverwegen”, zegt Latten.

PPG Coatings Nederland is onderdeel van het wereldwijde concern PPG Industries. Dat was vorig jaar goed voor een omzet van 17,7 miljard dollar.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >