Ga naar hoofdinhoud

Spannend hoe WAB-wet gaat uitwerken


Ondernemers oriënteren zich momenteel massaal op de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, die vanaf 1 januari in werking zal zijn. Weinigen verwachten dat met door wet de doelen van minister Wouter Koolmees gehaald zullen worden.

De overheid geeft zelf uitgebreide informatie over de WAB, die het ontslagrecht versoepelt, de ww-premie voor vaste medewerkers verlaagt en die voor tijdelijke medewerkers verhoogt, pay-rollers en oproepkrachten meer zekerheden geeft. Het is best een veelomvattende wet, die onder andere ook de transitievergoedingen weer net iets anders regelt dan voorheen evenals de regels voor het opeenvolgend aanbieden van tijdelijke contracten. Tal van organisaties op arbeidsrechtelijk gebied, zoals verzekeraars en adviseurs en ook belangenbehartigers publiceren dan ook blogs en whitepapers en organiseren bijeenkomsten om ondernemers te helpen de juiste keuzes te maken.

SchildersVAK.nl schreef al in juni een longread over wat de WAB naar verwachting voor de schildersbranche zal gaan betekenen. Daar komt voor de schildersbranche geen positief beeld uit, in het licht van de bedoelingen van de overheid. De overheid hoopt namelijk dat door de WAB meer ondernemers meer werknemers voor vast zal gaan aannemen. Het is immers makkelijker om van personeel dat niet bevalt ‘af te komen’ en flexwerk wordt duurder.

Volgens de meeste zegslieden in het artikel zal dat voor de schilderssector, waar veel seizoensarbeid is, niet als bedoeld uitpakken. De kans dat er minder met tijdelijke contracten, uitzend- en detacheringscontracten gewerkt zal worden is groot. Veel ondernemers, is de verwachting, zullen meer met zzp-ers gaan samenwerken. Deze ontwikkeling zal wel wat getemperd worden door de stijgende prijzen van de zzp-ers en het feit dat velen van hen momenteel ruim in het werk zitten.

Eén reactie op “Spannend hoe WAB-wet gaat uitwerken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


60 schilders kunnen nu radiator plaatsen


Naar archief >