Ga naar hoofdinhoud

Snelle groei buitenlandse werknemers in bouw


Buitenlandse arbeidskrachten spelen een steeds grotere rol op de Nederlandse bouwplaats. In de periode 2015-2017 is het aantal buitenlandse arbeidskrachten met ongeveer 20% gestegen naar een niveau van ruim 40.000.

Dat blijkt uit de pas verschenen studie ‘Buitenlandse arbeidskrachten in de bouw’ van het EIB. Daarmee is naar schatting ruim een op de vijf arbeidskrachten op de bouwplaats inmiddels een buitenlandse arbeidskracht.

In termen van groei was de inbreng van buitenlandse arbeidskrachten op de bouwplaats nog belangrijker: 40% van de groei van de arbeidscapaciteit in de periode 2015-2017 kwam van buitenlandse arbeidskrachten. Indien de groei in dit tempo aanhoudt, zullen er ongeveer 53.000 buitenlandse arbeidskrachten actief zijn in 2020, aldus de EIB-studie.

Deze krachtige groei verhoogt de complexiteit op de bouwplaats en vergt extra inspanning van de bouwsector rond communicatie en veiligheid, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat voor het eerst een totaaloverzicht heeft gemaakt van buitenlandse arbeidskrachten in de bouw.

Vanuit het CBS is informatie verkregen over werknemers en zzp’ers. Het EIB heeft zelf een inschatting gemaakt van het aantal buitenlandse uitzendkrachten en gedetacheerden. Op basis van deze exercitie heeft het EIB een totaaloverzicht gemaakt van het aantal buitenlandse arbeidskrachten in de bouw.

De sterke opleving in de Nederlandse bouwsector heeft geleid tot een spectaculaire groei van het aantal buitenlandse arbeidskrachten. Waar er in 2015 naar schatting 34.000 buitenlandse arbeidskrachten werkzaam waren op de bouwplaats, bedroeg het aantal in 2017 naar schatting 41.000. Dit betreft een stijging van ruim 20% in twee jaar tijd.

Hiermee zorgden buitenlandse arbeidskrachten voor 40% van de uitbreiding in de arbeidscapaciteit in deze jaren. Het gaat hierbij om werknemers, zzp´ers, gedetacheerden en uitzendkrachten. Belangrijk hierbij was met name de stijging van het aantal Poolse en Bulgaarse werknemers en zzp´ers. Het (veruit) belangrijkste motief voor bedrijven om buitenlandse arbeidskrachten in te schakelen ligt bij het verkrijgen van extra arbeidscapaciteit.

Communicatie

Buitenlandse arbeidskrachten hebben een belangrijke rol hebben gespeeld bij de sterke groei van de arbeidscapaciteit in de afgelopen jaren. Indien de groei de komende jaren in hetzelfde tempo doorzet, dan zal het aantal buitenlandse arbeidskrachten doorgroeien naar 53.000 in 2020.

Hiermee zullen dan een op de vier arbeidskrachten op de bouwplaats in dat jaar dan een buitenlandse arbeidskracht zijn. De verwachting is dat vanaf 2020 de bouwarbeidsmarkt in een wat rustiger vaarwater komt, waardoor kan de groei van het aantal buitenlandse arbeidskrachten in latere jaren dan wat kan afvlakken.

Uit het onderzoek komt naar voren dat communicatie en veiligheid de belangrijkste aandachtspunten zijn als het gaat om het werken met buitenlandse arbeidskrachten. Hierbij kan gesteld worden dat problemen rond veiligheid ook vaak met communicatie te maken hebben en dat op het moment dat de communicatie verbeterd wordt, veiligheid ook zal verbeteren.

Problemen rond vakkennis van buitenlandse arbeidskrachten doen zich volgens betrokkenen minder sterk voor. Met de sterke stijging van het aantal buitenlandse arbeidskrachten ligt er voor de communicatie een belangrijke opgave bij zowel de bedrijven als de paritaire organisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Cibap-studenten decoreren muur in Meppel

Hooghoed nieuwe voorzitter Vakgroep Glas

Vijfde Kwastendag trekt ruim dertig geïnteresseerden

Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Flinke bonus levert (nog) geen nieuw personeel op


Naar archief >