Slachtoffers schildersziekte kunnen vergoeding claimen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Slachtoffers schildersziekte kunnen vergoeding claimen


Werknemers die door OPS, beter bekend als de schildersziekte, ziek zijn geworden, kunnen een aanvraag indienen voor een eenmalige financiële tegemoetkoming. Op 1 maart gaat de regeling in, melden vakbond FNV en de Stichting OPS. De slachtoffers werkten met oplosmiddelen die beschadigingen aan het centraal zenuwstelsel veroorzaken.

Het gaat om circa 540 mensen bij wie de diagnose is gesteld, vooral schilders. De eenmalige schadevergoeding komt neer op zo’n 20.000 euro per persoon. De slachtoffers kregen de beroepsziekte door een te hoge blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen. Ook onder autospuiters, stoffeerders en drukkers zijn slachtoffers. Symptomen van OPS (Organisch Psycho Syndroom) zijn concentratieproblemen, zware hoofdpijn, vermoeidheid en depressies.

Sinds begin deze eeuw mag er in veel sectoren niet meer met de omstreden oplosmiddelen worden gewerkt. Oplosmiddelarme en oplosmiddelvrije producten dienen als alternatief. ‘Maar ook dan zijn goede voorzorgsmaatregelen van belang’, aldus de stichting. Die zette zich ruim vijftien jaar in voor een regeling zoals die ook al geldt voor slachtoffers van het kankerverwekkende asbest.

Werkgevers in de branche weigerden te betalen of zijn niet meer te achterhalen. De Tweede Kamer besloot daarom eind 2018 al dat de Rijksoverheid opdraait voor de kosten van de regeling. ‘Het feit dat de overheid voor deze unieke groep een financiële regeling opstelt is uitzonderlijk’, aldus de stichting, die blij is met de regeling. ‘De overheid heeft immers geen werkgeversaansprakelijkheid.’

‘Er zitten vele schrijnende gevallen onder de OPS-patiënten en het feit dat men lange tijd geen oog en oor had hiervoor, heeft veel onbegrip en verdriet veroorzaakt.’

Bron: ANP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Twintig mille voor slachtoffers gevaarlijke stoffen

Slachtoffers chroom-6 eisen extra vergoeding

Promotie op onderzoek OPS-patiënten

Europese collega’s gaan zelfde loon verdienen


Naar archief >