Ga naar hoofdinhoud

SintLucas-examenproject Lambertuskerk opgeleverd


De examenstudenten van de opleiding Decoratie en restauratieschilder van SintLucas hebben eind november in de H. Lambertuskerk van Helmond hun examenproject 2022 opgeleverd. Dit examen bestaat uit een zorgvuldig onderzoek, een advies en de uitvoering.

De groep studenten van SintLucas voerde in vijf weken tijd een reconstructie van sjabloonschilderingen van E. Perey in een portiek in het kerkgebouw (1924-25) uit.

Student Stijn den Turck vertelt enthousiast: Deze schilderingen liggen verborgen onder een dikke laag muurverf uit de jaren 80/90 en een reconstructie uit eind jaren 60.

De muurverflaag uit de jaren 80/90 is voor een groot gedeelte als ondergrond gebruikt, zodat de historische laag en informatie ervan behouden blijven. Als referentie voor de reconstructie en de kleuren zijn eerder blootgelegde vensters gebruikt en de gedeeltes waar de muurverf losliet.

“Een mooie klus”, zegt een van de studenten, Meeke Molenschot. “We hebben tot op de millimeter nauwkeurig sjablonen gemaakt op basis van de blootgelegde vensters. Omdat de kerk niet exact recht is, kwam er een extra uitdaging bij. Alles moest ter plekke heel specifiek uitgemeten worden, om het patroon kloppend te houden. Gedetailleerd en verfijnd werken past bij mij, dus ik vond dit heel gaaf om te doen.”

Mede-student Stijn den Turck vult aan: “We hebben hier veel geleerd. Niet alleen in de uitvoering, maar ook in het onderzoek vooraf. Ik ben erg geïnteresseerd in archiefonderzoek, het uitpluizen van documenten en geschiedenis. Dat mocht ik hier mooi combineren. Met resultaat, want ik heb uiteindelijk het originele contract uit 1924 met handschrift en datum teruggevonden!”

Trots

De studenten kijken positief terug op het project. Stijn: “Het was een mooi moment toen we de laatste hand legden aan de muur en écht klaar waren. Dan zie je wat we samen hebben bereikt.” Meeke voegt hier aan toe: “Ik vond het bijzonder om hier aan mee te werken en te zien hoe uiteindelijk alles van ons plan samenkomt. Dit gedeelte van de kerk is weer mooi hersteld.”

Naast het schilderwerk zijn de pleister en verflagen, aangetast door vocht en zouten, zorgvuldig gerepareerd en geconsolideerd. Docent Joep Dirckx van SintLucas is blij met het resultaat. “Het is zó belangrijk dat studenten de kans krijgen om praktijkervaring op te doen.”

“Daarom ben ik dankbaar voor de terugkerende samenwerking met het parochiebestuur. Hier komt alles van het vakgebied samen. Onderzoek, advies, presenteren aan opdrachtgevers, uitvoering, regelgeving rondom Rijksmonumenten, kwaliteitseisen, etc. Heel mooi om de studenten te zien groeien in hun vak.”

Bron: SintLucas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >