Sierramen oude ijzergieterij herplaatst • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Sierramen oude ijzergieterij herplaatst


De authentieke sierramen (gegraveerd en gestraald glas en glasappliqué) van het vroegere kantoor van de voormalige Machinefabriek en IJzergieterij Holland in Bergen op Zoom zijn gerestaureerd en herplaatst in het pand van een jachtbouwbedrijf.

In 1961 werd het kantoor van N.V. Machinefabriek & IJzergieterij Holland Bergen op Zoom geopend. De architecten waren Rampart en Muis. Eén gevel bestond uit sierramen van glazenier Wim Wagemans (1906-1993) vervaardigd in gegraveerd en gestraald glas en glasappliqué. De geabstraheerde voorstellingen hadden betrekking op de handel en industrie in Nederland en Bergen op Zoom en de ijzergieterij. Centraal stond Mercurius, god van de handel.

Wagemans was een landelijk vermaarde glasspecialist. Hij werd opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte vervolgens als schilder van glazen lampenkappen. In de avonduren bekwaamde hij zichzelf als glazenier. Hij maakte glas-in-loodramen, maar ook verlichtingsornamentiek voor woningen en openbare gebouwen en bekwaamde zich vanaf eind jaren dertig in de zandstraaltechniek, de ramen die hij sindsdien maakte kregen een vloeiender lijnvoering met een naturalistischer voorstelling.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij glasschilder en chef-ontwerper op het atelier De Lint in Delft. Vanaf 1958 had Wagemans een eigen atelier waar hij glasappliqués maakte, veelal voor scholen. op zijn cv staan onder andere gegraveerd glas voor Stadsschouwburg in Arnhem, glasmozaïeken voor de Salvatorkerk in Den Haag en twee glasappliqué-ramen voor sporthal De Fluit in Leidschendam.

Ook de sierramen in het vroegere kantoor van de voormalige Machinefabriek en IJzergieterij Holland in Bergen op Zoom waren dus van zijn hand. In 2001 werd het kantoor gesloopt en werden de ramen uitgenomen en opgeslagen. In 2014 kreeg Willem Heijbroek, lid van de Werkgroep Monumentale Kunst, hier lucht van. Hij beijverde zich vervolgens voor herplaatsing.

Drie ramen bleken ernstig beschadigd te zijn waarvan één onherstelbaar. Na inspanningen door de werkgroep, in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom, Snepvangers Glasservice en Bruijs Jachtbouw zijn de ramen nu herplaatst in het pand van laatstgenoemd bedrijf te Bergen op Zoom.

De ramen zijn gerestaureerd door Glasbewerkingsbedrijf Brabant volgens adviezen van Lisya Bicaci van de TU Delft, en vervolgens ‘ingepakt’ tussen twee glasplaten waardoor de duurzaamheid gegarandeerd was. De ramen zijn, volgens de betrokkenen, een prachtig voorbeeld hoe wederopbouwkunst een tweede duurzaam leven krijgt.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken

Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven


Naar archief >