Ga naar hoofdinhoud

Schildersvakopleiding Tilburg neemt deel aan Girls’ Day


In het kader van Girls’ Day 2023 openen diverse bèta- en technische bedrijven, waaronder twee uit de verfkolom, op 30 maart hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar om ze te interesseren voor een toekomst in deze richting.

Schildersvakopleiding Tilburg is de enige vertegenwoordiger uit de schildersbranche die dit jaar meedoet aan Girls’ Day. Hier komen tien meisjes een kijkje nemen.

Vanuit de verfindustrie neemt Celanese Production Netherlands in Geleen. Dit bedrijf produceert witte vloeibare lijmproducten voor verven, lijmen en andere toepassingen.

“We gebruiken verschillende ingrediënten en maken daar volgens bepaalde recepten ons product van”, zo legt Celanese Production dit proces uit. “We gebruiken allerlei chemische grondstoffen en mengen die met water en een soort zeep. Op dit mengsel oefenen we vervolgens hoge druk uit (ongeveer 65 bar) in een zogenaamde reactor (een grote snelkookpan). Daarna wordt het product gefiltreerd en is het klaar om verkocht te worden. We noemen het dan een polymeerdispersie en het lijkt een beetje op melk of yoghurt. Ons product zorgt er in verf voor dat het aan de muur blijft plakken en niet meteen naar beneden druipt.”

Vanuit de glasbranche doet Steinfort Glas in Franeker mee aan Girls’ Day. Het bedrijf ontvangt op 30 maart circa zestig meisjes in zijn pand.

De meisjes die via hun school meedoen aan Girls’ Day kunnen bij de diverse bedrijven deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. De organisator is VHTO Expertiscentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.

Deze organisatie, zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen aan de wereld van bètawetenschappen, techniek en ICT te vergroten. Ook spant men zich in om vrouwen op de arbeidsmarkt in deze branches te behouden. VHTO richt zich op het onderwijs, arbeidsmarkt en op beleidsmakers en is actief in de hele keten van primair onderwijs tot en met de arbeidsmarkt.

De afgelopen tijd is, volgens VHTO, meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bèta, techniek & IT zijn voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen. Dit is een mooie kans om meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT.

Waarom deelnemen

Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen en opleidingen, stelt VHTO. Het bezoek aan een bedrijf kan helpen de blik van meisjes op bèta, techniek en ICT te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden.

Eerder deelnemende bedrijven aan de jaarlijkse Girls Day, waaronder verffabrikanten, vastgoedonderhoudsebdrijven en schildersopleidingen, hebben gemerkt dat de betrokkenheid en de bereidheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is. De bedrijven ervaren het als positief om het contact met scholen in de omgeving te onderhouden, aldus VHTO.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >