Ga naar hoofdinhoud

Schilders hebben weer cao tot oktober 2025


De bonden LBV en FNV en CNV hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgeversorganisatie OnderhoudNL over een vierjarige cao voor de schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhouds- en glaszetbranche. Er is overeenstemming over een loonsverhoging van 2,75 procent per 1 januari 2022.

Voor de overige loonverhogingen tot aan oktober 2025 – als deze cao afloopt – wordt gekeken naar de inflatie en prijsstijgingen. Daarmee is de automatische prijscompensatie weer een feit in deze branche.

Ook het behalen van het nu gestelde doel van verminderd ziekteverzuim kan nog leiden tot een bonus op de lonen. Jaarlijks wordt dit in oktober gemonitord door de onderhandelingspartijen.

Er wordt in de nieuwe cao gelegenheid gecreëerd om eerder te kunnen stoppen met werken in een zogenoemde RVU-regeling. Ook wordt het mogelijk om vanaf het 60e levensjaar de hoeveelheid gewerkte uren te verminderen volgens een regime van 80% (werken), 90% (loon) en 100% (pensioenopbouw). In de oude cao was er geringe betaalde mogelijkheid tot werkverlichting. “Dit is echt een verbetering van de collectieve arbeidsvoorwaarden”, stelt Roel van Dijk van CNV Vakmensen

De nieuwe set afspraken moet alleen nog worden voorgelegd aan de leden van de betrokken partijen. “Onze cao-commissie is er enthousiast over, dus ik verwacht een positieve uitkomst”, aldus een ‘dik tevreden’ Van Dijk.

Om scholingsmogelijkheden te creëren krijgt elke werknemer twee betaalde scholingsdagen per jaar om zo bij te blijven in het vak. Naast doorbetaald verlof bij huwelijk of ‘notarispartnerschap’ wordt in de nieuwe cao ook doorbetaald verlof geregeld bij overlijden van verwanten van de werknemer.

Constructieve sfeer

Het bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao zorgt ervoor dat de bonden FNV en CNV na een afwezigheid van zes jaar weer deel uit kunnen maken van de cao-tafel in deze sector. In 2016 weigerden beide partijen nog hun handtekening te zetten onder de cao die destijds tussen alleen Onderhoud NL (werkgevers) en LBV was afgesproken.

De onderhandelingen zijn, volgens alle partijen, in een constructieve sfeer gevoerd. Zij hebben voor de zomer vier keer verkennend overleg gevoerd en na de zomer nog eens vijf keer formeel om het voorliggende onderhandelingsresultaat te bereiken.

Peter Roos, bestuurder FNV Bouwen en Wonen zegt: “Met dit onderhandelingsresultaat hebben we belangrijke punten binnengehaald. Met name de afspraken voor eerder stoppen met werken zijn voor onze achterban belangrijk.”” Beide regelingen worden ingevoerd als onderdeel van het beleid op duurzame inzetbaarheid en partijen verwachten door inzet hiervan een daling van het ziekteverzuim in de laatste arbeidsjaren.

“Ook met de loonstijging en vooral met de automatische prijscompensatie vanaf 2023 zijn wij niet ontevreden. Maar het woord is nu aan onze leden”, aldus Roos. Het onderhandelingsresultaat wordt aan de leden voorgelegd via een enquête. De leden kunnen tot 1 november hun stem uitbrengen.

OnderhoudNL zal het onderhandelingsresultaat, net als alle andere afspraken, aan haar leden toelichten op de achterbanraadplegingen. Men koppelt deze aan de al geplande digitale Algemene Ledenvergadering op dinsdag 26 oktober.

“Als sector aantrekkelijk zijn en blijven voor de werkenden doe je gezamenlijk. Samen vormen we immers het bedrijf. Dat laten partijen nu goed zien met deze nieuwe cao door een tweetal regelingen om gezond je pensioen te halen, maar ook door het inzetten van een aparte cao-werkgroep die zich gaat verdiepen in de instroomkant van de sector”, zegt voorzitter Henk den Boer. “Dit laatste is rechtstreeks het gevolg van de in de zomer door ons uitgezette online Voorkeurenscan. Een nieuwe cao afsluiten met álle betrokken partijen reflecteert het besef dat onze sector een geweldige toekomst heeft die we samen moeten vormgeven.”

De cao schilders geldt voor 15.000 werknemers en krijgt een nieuwe naam: Cao voor het Schilders- Afwerkings- Vastgoedonderhoud- en Glaszetbedrijf (SAVG).

11 reacties op “Schilders hebben weer cao tot oktober 2025

 • Ben

  Heel goed resultaat,vooral omdat FNV en CNV weer hebben mee onderhandeld voor deze CAO.

 • Brian de Graaff

  Fijn resultaat! Een terechte loonsverhoging en fijn dat er word gekeken naar de inflatie en prijsstijgingen. Daarnaast goed om te zien dat FNV en CNV mee hebben onderhandeld aan dit CAO. Ik ben voornamelijk blij dat er regelingen worden getroffen om gezond en verdient de pensioen te halen.

 • jeroen jansen

  Mooi resultaat.Alleen zie ik liever dat de pensioenopbouw ook doorgaat tijdens de winter ww.

 • Vlakveredelingstechnicus

  Hoe gaat het met met de schilders die vallen onder de uitzendbureau kunnen die ook profiteren van de zwaarwerking regeling en de loonsverhoging omdat de uitzendbranche de cao van de schilders gedeeltelijk toe past

  1. Peter

   als je schilderwerk uitvoert, moet uitzendburo CAO volledig toepassen.
   CAO is algemeen verbindend verklaard

 • rob l

  Heel goed en mooi resultaat Een terechte loonsverhoging alleen heb je die al ingeleverd met de stijging zorgpremie 2022 fijn dat er word gekeken naar de inflatie!! goed om te zien dat FNV en CNV mee hebben onderhandeld

 • joey

  De uitzendorganisatie is verplicht de inlenersbeloning toepassen.

  De AVV heeft betrekking op de schildersbedrijven. Alle schilders/ SAVG bedrijven vallen nu onder dezelfde CAO.

  Een uitzendbureau valt onder de ABU/NBBU CAO

  1. Ed

   Jammer dat de 50% van de mensen in de branche, de ZZPérs, dit allemaal niet hoeven. Hiermee is de de ZZP ‘er officieel de grootste vijand voor de werknemers, de bedrijfstak (ze betalen nergens aan mee en zijn niks verplicht qua afdracht en leiden niemand op), en de concurrentiepositie van de bedrijven met personeel.

 • Ben

  Hoe gaat dat als je dag minder wilt werken ben 63

 • J winters

  Heel mooi resultaat, blij.dat de bonden weer om tafel zitten.
  Heel erg blij mee, gefeliciteerd

 • En dus wat is het uurloon voor een volwassen schilder nu ???
  Wel erg vervelend dat je niet meteen het schilders cao kan inzien als je het op internet opzoekt.
  Moet eerst ergens op een website inschrijven om dan een cao pdf te kunnen downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Landkaart brengt glaszetters in beeld

Ambitieus Dirckx behaalt ERM-certificaat

Potkwast 6: ‘Het is in deze branche een war on talent’

OnderhoudNL lanceert volgend jaar imagocampagne

Vlakglaswerknemers plussen maandelijks 200 euro


Naar archief >