Ga naar hoofdinhoud

Schilders-cao verlengd tot 2021


De collectieve arbeidsovereenkomst voor werkgevers die lid zijn van OnderhoudNL is met goedvinden van de werknemersvertegenwoordiger, de Landelijke Belangen Vereniging, verlengd tot 2021.

Dat de cao verlengd is meldt OnderhoudNL op de website. Op de website van de LBV is de cao-tekst te vinden, gewijzigd op 10 oktober en inderdaad met een looptijd tot 2021. Als reden voor de verlenging noemt OnderhoudNL dat er op deze manier afspraken over heel 2019 gemaakt konden worden, inclusief de eenmalige uitkering van 1 procent in week 41 (de ‘oude’ cao liep op 30 september af).

In de verlengde cao zijn een paar aanpassingen doorgevoerd. Zo kunnen werkgevers al bij de eerste ziekmelding in een jaar van een werknemer een extra ‘wachtdag’ opleggen, het loon inhouden (dat was bij de tweede ziekmelding in het jaar). Verder zijn er aanpassingen in het leerlingloon.

OnderhoudNL en LBV spraken ook per cao af om zowel dit jaar als volgend jaar vóór 1 december afspraken te maken over verdere loonsverhogingen. Na 2021 kan de cao niet meer verlengd worden, wettelijk kan een cao namelijk maar 5 jaar gelden.


Deel via:

36 reacties op “Schilders-cao verlengd tot 2021

 • Hj gerrist

  Nu gaan we helemaal naar de klote met dat kut cao
  Gauw het vak verlaten na jaar40 jaar

  1. Ron straver

   December is voorbij…. niks gehoord over de loonsverhoging in 2021 !!!!

   1. Patrick van Hout

    Had je iets anders verwacht dan….

    1. Ron straver

     Telt niet mee voor je pesioen die eenmalige uitkering,
     We barsten allemaal van het werk
     Eerst de banken crisis waar de schilders er elke keer met minste percentage loons verhogingen werden afgescheept..nu het goed gaat krijg je niks….we worden zo bedrogen door die bond

 • Ad2

  Belachelijk dat dit zomaar kan in Nederland, dictatuur van deze corrupte organisaties die alles vertegenwoordigen behalve belangen van de schilder . Gewoonweg crimineel ik ga er van uit dat dit niet geaccepteerd gaat worden door de schilders . Nu word het echt tijd voor aktie!!!!

  1. Dennis

   Dat dit wettelijk mag!,groot onrecht is het

 • Rob

  Het ruikt er naar om andere werknemersbonden de wind uit de zeilen te halen.
  ik ben wel benieuwd hoeveel schilders er lid zijn van verschillende bonden.
  Net als in de tweede kamer moet er voor een wetsvoorstel een meerderheid zijn om iets er door te krijgen lijkt mij. Ik krijg het ondemocratische gevoel dat een minderheid het hier voor het zeggen heeft onder aanvoering van de werkgevers. wie het weet mag het zeggen.

 • Alex

  De representativiteit van de werknemers is niet van belang. Als de minister de CAO erkend, dan is hij geldig.

  De LBV is een gele vakbond, die tekenen alles voor een zakje geld in sectoren waar geen vakbondsleden zijn. En ook aanhangers van het Bolsjewistische gedachtengoed (letter B in de naam)

 • Ad 2

  De minister heeft hier niets mee van doen, de avv verklaring is er voor deze cao niet gekomen , maar dat weerhoudt deze niets ontzienende clubjes( onderhoud
  Nl en zivemaande vakbond lbv) er niet van om voor de 2e keer voorbij te gaan aan de werkman

 • Er gaan straks geen jongeren meer de sector in, en dát met een tekort aan vakmensen. Maar dan kunnen de werkgevers nog meer payroll en uitzendkrachten uitbuiten! 2 jaar terug voerden we nog actie voor een echte cao, jammer genoeg deden daar maar 100 actievoerende schilders aan mee! Bij je 1e ziekmelding al gelijk een wachtdag, dát is in niet een andere cao die FNV afsluit het geval. De loonsverhoging is om te huilen, vergelijk die eens met bouw of afbouw (vergelijkbare sectoren).

  Wat de vraag over de leden betreft, het laatste getal dat wij hoorden was dat LBV nog geen 100 leden heeft, CNV en FNV hebben er samen zowat 7000!

  Als je met een ploeg schilders bent en je wilt er met een echte vakbond over praten kun je altijd contact opnemen. We hebben ook een FB pagina.

 • Sniers

  Blijven we toch gewoon paar dagen langer in de ziektewet karweitje maken en hooppaaa kut cao. Gek gek dan niemand meer schilder wil worden..

 • Bianca

  Omdat deze cao niet algemeen verbindend verklaard is, is deze cao alleen geldig voor bedrijven die lid zijn van OnderhoudNL. Leden van OnderhoudNL zijn dan ook veel duurder uit met deze cao. Andere bedrijven hoeven zich alleen maar te houden aan wat wettelijk verplicht is. Dus geen doorbetaalde leeftijdsdagen, slechts 70% loondoorbetaling bij ziekte, geen verplichte loonsverhogingen, geen afdracht aan Susag en geen dure contributie van OnderhoudNL.

 • Dekker

  Hopelijk dat de schilders zelf ook een wakker worden. En massaal tot actie komen. Een goede Cao komt niet zomaar uit de lucht vallen. Laat Onderhoud Nederland dat klip en klaar weten.

 • Cor

  Word nu maar eerst massaal lid van FNV, dan met het eerste zonnestraaltje begin April drie weken het werk neerleggen.
  Heb je zo weer een prachtige CAO.
  Ik ben alleen bang dat het weer iedereen voor zich is, bijna niemand is nog lid en die werkgevers weten dat.
  Kijk naar die klimaatspijbelaars, neem daar eens een voorbeeld aan……..

 • frits

  Als ik dit lees en alle berichten nu en in het nabije verleden over de door onderhoudnl opgedrongen CAO bekijk, denk ik dat er dringend behoefte is aan een nieuwe werkgeversorganisatie. Misschien een die niet bestuurd wordt door hoge heren met een groot eigen bedrijf. Misschien een met een bestuur dat het belangen behartigt en de waarde inziet van kleine(re) zelfstandigen en de middelgrote bedrijven die jongens aan het werk houden en bereid zijn om te investeren in hun medewerkers. Toch vreemd dat al die schilders geen tegengeluid laten horen en ieder jaar hun contributie gewoon overmaken. Velen klagen maar blijven wel gewoon zitten.

 • Jan

  -reactie verwijderd wegens (te) ver gaand taalgebruik-, redactie

 • Cor

  En ja hoor hier gaan de leden van lbv
  Mee akkoord
  Wie tekent er niet voor verslechtering ?
  Wat een bulshit
  En weinig reacties van deze leden ook
  Opdoeken die hele handel
  En een werk gevers organisatie opbouwen
  Die wel de belangen behartigen van de schilders
  Of gewoon het werk platgooien voor 4 weken als de zon schijnt

 • Rob

  Als je het niet met de Cao mee eens bent als schilder moet je een bedrijf zoeken die geen onderhoudnl lid is zoals Bianca al schrijft, die hoeven zich niet aan de Cao te houden, kijken of je dan beter af bent ?

 • Bianca

  Zo is het Rob. Als werknemer kun je beter bij een bedrijf werken dat zich wel aan deze cao moet houden, ook al vind je hem nog zo slecht. Maar als werkgever is het natuurlijk veel gunstiger om geen lid te zijn van OnderhoudNL.

 • Heel erg dit! Ze kunnen geen vakmensen krijgen. Is ook niet gek met zo’n cao. En doorwerken tot 71 zonder oude lullendagen.
  Ik geloof dat we dit keer 1 week lang moeren staken. En onze boosheid uiten!

 • André

  Eindelijk! Een akkoord zonder die stink fnv met zijn professionele stakers en praatjesmakers. Kunnen veel werkgeversorganisaties een voorbeeld aan nemen. Uitschakelen die ellende die binnen hun eigen organisatie meer dan genoeg shit hebben maar toch bij anderen komen vervelen.
  Bianca en Rob hebben helemaal gelijk: als schilder in deze tijd keuze genoeg voor een andere werkgever (die dan geen lid van Onderhoud.nl is).

 • Johan

  Gelijk de eerste ziekmelding een wachtdag en de lonen een aanfluiting! We worden met z’n allen een oor aan genaaid door de linke boeven vereniging en onderschoften nl. Kunnen ze de schilders niet gewoon onder de bouw cao stoppen? We zijn toch halve bouwvakkers. En die krijgen wel een fatsoenlijk loon en hun oude lullen dagen. Mijn zwager werkt in de bouw, die hebben het 10 x beter. Je kunt nog beter metselen dan schilderen!

 • Ad2

  Bij een bedrijf werken wat niet aan deze cao gebonden is dat is zeker beter , die moeten om personeel te krijgen en te houden een beter bod doen en dat is niet zo moeilijk met deze afbraak cao ,.werkgevers beseffen nog steeds niet dat dat lulverhaal van ziekteverzuim terug dringen door een wachtdag averechts werkt , zoals hier boven al gezegd blijven de meeste gewoon een paar dagen langer ziek thuis, is in het verleden al vaker gebleken. Ik zeg wil je als werkgever goed en gemotiveerd personeel houden zorg er dan beter voor !!! En als je denkt dat het gemakkelijker is om geen lid te zijn van onderhoudnl dan vergis je je echt wel, weet zeker dat je hiermee goedkoper uit bent , met dit verlengd CAO gedrocht

 • Ad

  En Cor die leden van lbv hoeven hier niet mee akkoord te gaan , daar word toch niet naar gekeken bij die club , de vorige keer heb ik me twee keer aangemeld voor een voorlichings bijeenkomst maar het was te heet onder lbv voeten en die werden steeds gecanceld . Ik heb nog ooif contact gehad met lbv om aan te geven dat heg niet cirrect is dat je als schilder die in de WW komt of toevallig ziek is als de verlicht atv dagen op genomen moeten worden die dagen gewoon kwijt zijn , voitheen had jd middels je vakantiebinnen al een gedeelte gehad van die atv dagsn , dat klopt zeiden ze toen en daar zouden ze bij de nieuwe CAO ondefhandelingen zeker op terug komen. Het zijn gewoin kwakzalvers waaf je als werknemer geen klot aan hebt . Word dcht tijd dat hier een wet voor komt zodat je geen cao meer kunt kopen.!!

 • Hercules Poirot

  Nou Ad, wel erg veel typefoutjes. Groetjes aan Henny!

 • Ad

  Dikke vingers ,neem me niet kwalijk. Wasr slaat groeten aan Henny op ?????? Ik ken geen Henny Als je niets anders te melden hebt Hercules poirot , rare naam trouwens

 • Danny

  We moeten nu 1 vuist maken!!!!
  Voor ons zelf en onze mede collega’s.
  We moeten naar onderhoud.nl toe!
  Genoeg is genoeg. 10 jaar crisis cao.
  Sta op!

 • ronnie

  Mijn zoon wordt 19 in mei. Werkt al sinds hij net 16 is als leerling schilder. Door omstandigheden heeft hij een jaar langer over nivo 2 gedaan. Ik wou dat hij er nooit aan begonnen was. Hij werkt al die jaren voor een hongerloon, eerst moest hij via schilderscool verplicht vakantiewerk doen voor 2,50 per uur, daarna 4 maanden lang stage voor 2,50 per uur. Vanaf januari kreeg hij salaris van 6 euro per uur en nu zit hij op 6,37 per uur. En dan maar afvragen waarom jongeren niet meer voor het schildersvak kiezen. Daarom dus!

 • ronnie

  Nog even een aanvulling op bovenstaande. Dat was dus vanaf januari 2017. We zitten nu al in 2019.

 • Rob

  Je kunt je loon vergelijken op loonwijzer.nl.En Elsevier heeft 17 april ook een onderzoek gepubliceerd wie waar staat op de loonladder.

 • Wim

  1 wacht dag ……. geen probleem waar ik nu b.v na 2 dagen aan de gang ging als de ergste klachten gezakt waren blijf ik nu gewoon bij een griepje heel de week thuis…..
  Pakken ze bij lbv 1 dag ik 4…
  Stelletje oplichters daar bij lbv behandel je werknemers eens een keer fatsoenlijk..
  Je oogst wat je zaait

 • ludwig bartels

  We zijn genaaid met deze bond .cao waardeloos

 • Ron straver

  December is voorbij…. niks gehoord over de loonsverhoging in 2021 !!!!

 • wouter

  ik zou wel eens willen weten hoeveel schilders er lid zijn van lbv.
  ik kan mij niet indenken , dat een nomale schilder hier lid van is .
  ik werk bij een groot bedrijf .waar ze hele jaar al vol zitten.dat er geen loonsverhoging in zit.slaat nergens op draaien elk jaar zwarte cijfers.heb het idee dat kleinere bedrijven graag een
  akkoord sluiten met lbv .de voordeeligste manier kost het minst;net als vrijdag s eruit en op maandag via buro weer terug het word tijd dat cao weer via fnv en cnv gaat en niet voor een paar lbv leden .waarbij ik mij af vraag dat ze wel eens echte leden hebben.

 • Patricia

  Een wachtdag toepassen is het domste wat je kunt doen. Werknemers blijven dan niet 1 dagje thuis, maar een hele week. Daarnaast zouden de vakbonden moeten pleiten voor seniorendagen, eerder (betaald) stoppen met werken. Veel schilders zijn al op hun 17/18e begonnen met werken. Tot je 68e werken is absurd in zo een zwaar beroep. En dan korten als je eerder wil stoppen ook. Als je 45 jaar gewerkt hebt, zou genoeg moeten zijn. Daarnaast 25 vakantiedagen is te weinig, want daarvan moet je ook al verplicht dagen opnemen. Dus maak een dag-koop regeling mogelijk of maak er een recht van dat je minder per week mag werken. Alleen met dit soort regelingen behoudt je werknemers in deze sector (waarvan vaklui nu al tekort zijn)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe film VVVF: ‘verf biedt bescherming’

Sijbers nieuwe directeur C3

OnderhoudNL lanceert volgend jaar imagocampagne

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten

Aanbesteding vlakglasrecycling: meer scherven naar industrie


Naar archief >