Schilderleerlingen krijgen nieuwe examens • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Schilderleerlingen krijgen nieuwe examens


Minder een kunstje doen, beter aantonen dat je weet hoe je een werk aanpakt. Dat toetsen de examens die vanaf volgend jaar door de roc’s in Breda en den Bosch en de Vakschool in Utrecht zullen worden afgenomen. De examens zijn ontwikkeld door Concreet Onderwijsproducten.

Bij het Radius College in Breda, het Willem L College in Den Bosch en het Nimeto in Utrecht leven bezwaren tegen het betaande schildersexamenop niveua 2 en 3 (sinds jaar en dag ontwikkeld door Savantis). Dat is volgens hen teveel gebonden aan vaste voorschriften voor de aan te pakken werkstukken, waardoor het aantal plekken in Nederland waar examen gedaan kan worden beperkt is. Maar meer onderwijskundig vonden de mbo-opleidingen het niet meer van deze tijd dat een kandidaat met gegeven producten een gegeven serie handelingen moet uitvoeren en dat het resultaat vervolgens op allerlei punten kan worden goed- of afgekeurd.

Bij de nu door Concreet Onderwijsproducten (een opvolger van Fundeon, het vroegere Kenniscentrum voor de bouw) ontwikkelde examens moet er nog steeds een prima beglaasde raam, een gerepareerde en afgelakte deur en een goed behangen wand worden geleverd, maar nu gaat de assessor (voorheen: de examinator) een gesprek aan met de kandidaat. Die moet dan laten blijken weet te hebben van de verschillende methoden en materialen waarmee het werkstuk gemaakt kan worden. Zo wordt in het examen theorie en praktijk meer met elkaar in verband gebracht. Een apart theorie-examen maakt dan ook geen deel meer uit van het examen.

Met het examen is de afgelopen twee jaar een pilot gedraaid op de Schildersvakopleiding Rijswijk. Een commissie van deskundigen met ondernemers uit de schildersbranche heeft de ontwikkeling begeleid. De examens kunnen vanaf heden ook door andere mbo’s worden aangeschaft. Het streven van OnderhoudNL, betrokken bij de ontwikkeling, is dat in heel Nederland deze manier van examineren wordt gehanteerd.

SchildersVakkrant 14, die na de bouwvak verschijnt, gaat dieper in op deze nieuwe ontwikkeling


Deel via:

4 reacties

 • Zou het daarom zijn dat de overheid de subsidie voor opleiding schilderen eraf wil halen omdat er een organisatie achter zit (onderhoud.nl) die niet meer zit te wachten op volwaardige schilders die zowel theoretisch als praktisch goed onderleg zijn.

 • Frans

  Ook hieruit blijkt maar weer dat onderhoudnl haar tentakels steeds verder uitstrekt richting totale controle over de schilders-, en afbouwbranche. Savantis, dat sinds mensenheugenis tot volle tevredenheid van vele bedrijven haar diensten aanbiedt, wordt verweten geen goede examens te maken, terwijl iedereen weet dat deze examens in samenspraak met de scholen en opleiders tot stand komen. Nadat in een eerder stadium Savantis en de bonden buitenspel werden gezet door onderhoudnl, gaat deze club die toch echt wel een WERKGEVERSORGANISATIE is, nu ook bepalen welke lesstof haar werknemers voorgeschoteld krijgen. Dat hoeft geen beste ontwikkeling te zijn denk ik!
  Uiteraard moet er altijd ruimte zijn voor verbetering, maar ga daar dan de dialoog met Savantis over aan en besteed het geld van de leden niet voor zelfverheerlijking.

 • Ad2

  Deze club ( onderhoudnl) is bezig om overal zeggenschap in te krijgen. Na het inderdaad buitenspel zetten van cnv en fnv bij het afsluiten van hun !! CAO (want van de werknemers is die cao zeker niet) die overigens niet algemeen bindend verklaart is en ook niet word, begrijpelijk want het argument van de echte vertegenwoordigers van schilder was natuurlijk klip en klaar . Een cao afsluiten met een bindje zonder schildersleden dat begrijpt iedereen dat dat belachelijk is . Maar neemt niet weg dat onderhoudnl te veel macht heeft en blijkbaar te veel leden onder de schildersbedrijven , die toen nog macgt hadden maar nu er een tekort begint te komen zal dat hopelijk weer veranderen . Ik adviseer de schilders ook om lid te blijven van fnv en cnv of te worden om straks een vuist te kunnen maken richting werkgeversorganisatie !!!!

 • G.Algra

  Ik verbaas me steeds meer over de ontwikkelingen in het beroepsonderwijs, met name in de schilders sector. Welke belangen er meespelen kan ik niet meer overzien, maar heb daar wel mijn bedenkingen bij. Zelf ben ik tot 2008 als coördinator schildersopleidingen in Friesland altijd zeer nauw betrokken geweest bij alle ontwikkelingen. Ik heb (naast de vele goede!) meermalen aanpassingen en vernieuwingen meegemaakt, die ik met meerdere collega’s – vooral in mijn laatste jaren als vakdocent- als een afbreuk ervoer aan de kwaliteit van opleiden en examineren. Uiteraard vraagt een veranderende wereld om aanpassingen, zowel vaktechnisch als op het gebied van sociaal praktisch functioneren. Maar om nu (nog!) minder aandacht te besteden aan het vaktechnische deel en er op het examen een halve praatsessie van te maken is m.i. een manier om het gebrek aan volwaardige vakopleidingen te compenseren. Bovendien zie ik op basis van mijn eigen ervaringen als examinator dat (zeker een deel van) de kandidaten hier niet om zitten te springen.
  Ik ben in 2009 na meer dan 30 jaar afgehaakt als examinator, omdat ik me niet meer kon vinden in het feit dat er meermalen leerlingen met een diploma de deur uitgingen, waarvan ik wist dat de werkgever ze op dat niveau niet kon inzetten. En dat, terwijl het bureaucratisch – organisatorisch dik voor elkaar was.
  Ik heb heel positief ingestelde werkgevers meegemaakt die zich daadwerkelijk bekommerden om het opleiden van hun leerlingen, maar helaas was dit altijd maar een klein percentage. Een al tientallen jaren bestaand hiaat: Welke leerling is daadwerkelijk aan een leermeester gekoppeld en wordt echt gemonitord? Als bedrijfstak breed nu eens echt aan opleiden wordt gedaan en van daaruit er een landelijk erkend examensysteem komt, waar niet de onderwijskundigen maar de praktijk leidend is, dan zou er mijns inziens echt wat verbeteren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken

Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven


Naar archief >