Ga naar hoofdinhoud

Schadevergoeding na overlijden schilder


Een schildersbedrijf moet van de rechter een schadevergoeding betalen aan de dochter van een overleden werknemer. De man overleed in 2001 aan de gevolgen van blaaskanker. 

De dochter heeft het schildersbedrijf aansprakelijk gesteld voor de geleden schade als gevolg van de ziekte en het overlijden van haar vader. Volgens de vrouw is hij tijdens zijn werk blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen doordat het schildersbedrijf niet had gezorgd voor een goede bescherming daartegen.

Volgens het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is het schildersbedrijf voor een deel aansprakelijk voor de geleden schade.

Schilderen van asbesthoudend materiaal mag niet zomaar. Gecertificeerde schilders moeten een protocol in acht nemen.

De zaak diende eerder bij de kantonrechter in Lelystad en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dat hof bepaalde dat het schildersbedrijf aansprakelijk was voor de geleden schade en daarom een schadevergoeding moest betalen. Het schildersbedrijf was het daar niet mee eens, waarna de Hoge Raad zich over de zaak boog.

Volgens de Hoge Raad was het hof er ten onrechte van uitgegaan dat voor het antwoord op de vraag of de gezondheidsklachten van de werknemer kunnen zijn veroorzaakt door de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, de grootte van de kans daarop niet van belang is.

Ook had het hof volgens de Hoge Raad onvoldoende gemotiveerd dat het schildersbedrijf zijn zorgplicht had geschonden. De Hoge Raad heeft de zaak vervolgens verwezen naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch om dit nader te onderzoeken.

Deskundigenonderzoek

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft 2 deskundigen onderzoek laten doen naar het verband tussen de gezondheidsschade van de man en de arbeidsomstandigheden bij het schildersbedrijf.

Daaruit is gebleken dat er een verband bestaat tussen het werk en het ontstaan van de blaaskanker. Bovendien heeft het bedrijf zijn zorgplicht geschonden: de ventilatie en de persoonlijke beschermingsmiddelen waren onvoldoende en het bedrijf heeft niet genoeg voorlichting gegeven over de gezondheidsrisico’s.

Volgens het hof is de kans dat de kanker is veroorzaakt door het werk als schilder te onzeker om het schildersbedrijf volledig aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Zo was de man ook bij eerdere werkgevers al in aanraking gekomen met kankerverwekkende stoffen.

Het schildersbedrijf is wel gedeeltelijk aansprakelijk voor de ziekte van de man. Het aandeel van het bedrijf in de geleden schade wordt door het hof geschat op 25%. In een afzonderlijke schadestaatprocedure kan de hoogte van de te betalen vergoeding worden bepaald.

2 reacties op “Schadevergoeding na overlijden schilder

  • Klaas de Wit

    In Eisma’s Schildersblad 1/1991 pag. 2 stond het bericht ‘Benzidine-paniek’ waarbij in de berichtgeving werknemers van de Italiaanse chemische industrie Montedison in Milaan veel blaaskanker voor schijnt
    te komen.
    Men maakt(e) er o.a. organische pigmenten en kleurstoffen op basis van benzidine(geel). Mensen die meerdere jaren werkzaam zijn, in de afdelingen, waar men deze pigmenten en kleurstoffen bereidt, blijken een aanmerkelijk verhoogd risico te lopen blaaskanker te krijgen. In een uitzending van VARA-VISIE, eind februari, is men hier breedvoerig op ingegaan.
    In dat verband wordt regelmatig in arbo/veiligheidsartikelen gemeld dat oplosmiddelen het ontstaan van blaaskanker kunnen veroorzaken.

  • Don

    Sommige? fabrikanten van tweecomponenten verf hebben verdunning uit de verf gehaald om aan de milieu eisen te voldoen. Vervolgens levert de groothandel een blikje verdunning die de schilder erdoor moet doen om de verf bruikbaar te maken. …? Dus….!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >