Ga naar hoofdinhoud

Restauratiewerk in Huis Barnaart bekijken


Het is één van de meest spectaculaire restauraties van Vereniging Hendrick de Keyser van de afgelopen jaren: Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem. Dit woonhuis, gebouwd tussen 1803 en 1807, heeft een van best bewaarde interieurs in Empirestijl in ons land. Dat is nu gerestaureerd. Op zaterdag 28 mei zijn belangstellenden welkom om het resultaat van de restauratie te bekijken.

Onder andere restauratie- en decoratieschilder Jeroen Wilbrink en behangbedrijf J. Speelman & Zoon behoorden tot de uitvoerende restauratiebedrijven. Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht 7 te Haarlem is altijd erg gesloten geweest voor het publiek en Vereniging Hendrick de Keyser wil dit veranderen. Op zaterdag 28 mei van 11.00 tot 16.00 uur zijn belangstellenden welkom om het resultaat van de restauratie te bekijken. Medewerkers van de Vereniging en restauratoren geven dan een toelichting. Een buitenkans om het bijzondere interieur te zien.

Jeroen Wilbrink bezig aan restauratieschilderwerk in Huis Barnaart.
Jeroen Wilbrink bezig aan restauratieschilderwerk in Huis Barnaart.

Op de hoofdverdieping van het huis zijn vijf vertrekken van zeer hoge kunsthistorische kwaliteit aanwezig. Zo is er een ‘Marmerzaal’, een ‘Gouden Salon’ en een ‘Etrurische Kamer’. De kleurrijke kamers zijn gedecoreerd met imitatiemarmer, schilderingen uit de klassieke oudheid en wandbespanningen. Huis en interieur zijn ontworpen door Abraham van der Hart (1747-1820), de stadsarchitect van Amsterdam. Opdrachtgever was Willem Philip Barnaart, burgemeester van Haarlem en kamerheer van koning Lodewijk Napoleon.

Kleurrijk interieur

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende restaurerende instelling en eigenaar van het pand, is in 2013 gestart met de restauratie die nu is voltooid. Het belang van de restauratie van dit Haarlemse huis wordt onderstreept door de vele culturele fondsen die steun gaven, hieronder de BankGiro Loterij, de Stichting Zabawas, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Noord-Holland. De restauratie is voorafgegaan door een uitgebreid onderzoekstraject. Deskundigen uit alle restauratiedisciplines zijn bij het werk betrokken geweest.

‘Etrurische Kamer’

Een voorbeeld van de werkwijze is de restauratie van de ‘Etrurische Kamer’. Deze kamer heeft uiterst kleurrijke maar ook zeer kwetsbare 200 jaar oude schilderingen. De schilderingen zijn voorzichtig schoongemaakt en hersteld. Op basis van archiefonderzoek is de roze en blauwe zijden stoffering van de kamer, met kenmerkende draperieën, weer aangebracht. De plaats van de draperieën kon worden bepaald aan de hand van sporen van oude spijkergaatjes in de wand.

Vele verhalen zijn aan het huis verbonden: Lodewijk Napoleon logeerde er, de sportman Pim Mulier groeide er op en het was jarenlang de ambtswoning van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Het is dan ook toepasselijk dat het huis wordt geopend door Commissaris van de Koning Johan Remkes. 0-IMG_8967

Carlo Huijts, directeur van Vereniging Hendrick de Keyser, hoopt dat het huis weer een plaats in de harten van de Haarlemmers zal veroveren. Wie zou hier niet willen trouwen, dineren, een prijs uitreiken, jubileum vieren of een concert bijwonen? De beletage van het huis wordt voor dit doel verhuurd en museaal opengesteld.

Actie voor herstel

De restauratie van het huis is kostbaar geweest en er zijn dan ook continu afwegingen gemaakt wat wel en niet te doen. Zo wordt nog gezocht naar fondsen om de originele meubelen van de ‘Gouden Salon’ te restaureren. De kunstschilder Adriaan de Lelie (1755-1820) maakte acht geschilderde bovendeurstukken voor het huis in ‘Pompejaanse trant’. Om de restauratie van deze bijzondere schilderingen mogelijk te maken is een actie gestart. Particulieren, bedrijven en leden van ‘Hendrick de Keyser’ wordt gevraagd om een bovendeurstuk te adopteren, zodat ook die gerestaureerd kunnen worden.

Lees meer over het bijzondere restauratieproject in Eisma’s Schildersblad nummer 12 van 2015, waarin het project nader werd belicht.

0-Barnaart
Foto’s: Hendrick de Keyser en Broer Feenstra

Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Leo geeft en ‘geet’ nu toch echt bijna weg

Eenmalige uitkering schildersziekte nu ook voor zzp’ers

Franse opvolger voor Vanlancker bij AkzoNobel

Martin Glas en Stolker Glas bundelen krachten

Controle op schijnzelfstandigheid uiterlijk 2025 hervat


Naar archief >