Proeffabriek in Delfzijl voor verf van houtsnippers • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Proeffabriek in Delfzijl voor verf van houtsnippers


Het Amsterdamse chem-tech bedrijf Avantium gaat samen met AkzoNobel, energieleverancier RWE, Staatsbosbheer en ontwikkelingsbedrijf Chemport Europe een proffabriek bouwen in Delfzijl. Daar worden polymeren gemaakt op basis van suikers die uit houtsnippers gewonnen worden.

Van de polymeren kunnen dan, onder veel meer, folies, verven en coatings gemaakt worden. De techniek om polymeren uit houtsnippers te halen is ontwikkeld door Avantium. Dat bedrijf heeft met BASF een vergelijkbaar initiatief. In Antwerpen wordt een fabriek gebouwd waar polymeren uit maïs en andere planten gewonnen wordt. Het verschil met het Delfzijlse initiatief is dat het om restproduct gaat, houtsnippers. Staatsbosbeheer zal als belangrijke leverancier van houtsnippers fungeren, gestreefd wordt om zoveel mogelijk met snippers uit de directe nabijheid van de fabriek te gaan werken.

De proeffabriek, ter waarde van enige miljoenen, moet vooral duidelijk maken dat het proces beheersbaar op te schalen is naar industriële productievolumes. Is dat eenmaal aangetoond, dan kan er een nog veel grotere fabriek gebouwd worden voor deze biobased polymeren. Delfzijl zou dan ook een logische vestiging zijn. Bij het proces is zoutzuur nodig en AkzoNobel produceert dat in een eigen fabriek in Delfzijl.

 


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

‘Black Lives Matter’ voor Trump Tower geschilderd

Zorg OnderhoudNL-leden over omzet en werkgelegenheid

Directiewisseling bij Altrex

Nieuw beleid reductie aanrijdgevaar in bouw

Geen Glasplein op Bouwbeurs 2021


Naar archief >