Ga naar hoofdinhoud

Proef met online boekhoudpakketten zzp’ers


Zelfstandigen zonder personeel kunnen zich aanmelden voor een proef met online boekhoudpakketten, waarin zij in één moeite hun boekhouding, btw-aangifte en betaling kunnen regelen.

Samen met aanbieders van online boekhoudpakketten onderzoeken de Belastingdienst en Stichting Zeker-OnLine of deze oplossing de btw-aangifte voor ondernemers makkelijker maakt.

De proef ‘Boekhouden, belastingaangifte doen en betalen in één’ komt voort uit de Investeringsagenda van de Belastingdienst, start in januari 2018 en duurt 2 jaar. Er kunnen 2.500 zzp’ers meedoen. Deelnemers gaan zelf aan de slag met online boekhoudpakketten die automatisch gegevens voor de btw-aangifte klaarzetten. Vervolgens kunnen zzp’ers de aangifte in het pakket verzenden naar de Belastingdienst, en betalen met iDeal. Later voegen aanbieders ook een automatisch ingevulde winstaangifte toe aan de online boekhoudpakketten.

De Belastingdienst en Zeker-Online willen weten of deze oplossing zzp’ers meer inzicht geeft in hun financiële situatie en of deze hun administratieve lasten vermindert. De meeste zzp’ers willen hun belastingzaken graag goed regelen, maar velen van hen vinden boekhouden en aangifte doen tijdrovend en ingewikkeld. In de proef wordt onderzocht of de oplossing ondernemers zekerder maakt, en of het aantal fouten bij de aangifte vermindert.

De proef komt voort uit de Investeringsagenda van de Belastingdienst. Marktpartijen kunnen vaak beter vernieuwende, digitale oplossingen ontwikkelen dan de Belastingdienst, omdat zij zich gemakkelijker kunnen richten op specifieke doelgroepen en branches. Om die reden werkt de Belastingdienst in de proef samen met aanbieders van online boekhoudsoftware. Zij kennen de behoeftes van hun klanten goed en de Belastingdienst brengt in deze proef zijn kennis in over zzp’ers.

Waarborgen

De betrouwbaarheid, veiligheid en continuïteit van de online boekhoudpakketten zijn gewaarborgd. De Belastingdienst werkt in de proef namelijk alleen samen met aanbieders van online boekhoudpakketten met het keurmerk Zeker-OnLine, dat de betrouwbaarheid van online diensten vaststelt.

Zzp’ers die interesse hebben in deelname kunnen zich hier aan melden voor de proef met online boekhoudpakketten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Zzp’ers niet gerust op verkiezingsuitslag’

Subsidie voor verbeteren basisvaardigheden medewerkers

Stichting ZZP Nederland is nu vereniging

Belastingdienst gaat coronaschuld invorderen bij ondernemers

ZEA 2023: oplopend verzuim onder zelfstandigen


Naar archief >