Proef: dubbelglas ter plekke opwaarderen tot U 1,1 • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Proef: dubbelglas ter plekke opwaarderen tot U 1,1


Het moet mogelijk zijn om met een truck op een project voor te komen rijden om ter plekke de ramen uit te nemen en om te bouwen tot beter isolerend glas. In plaats van het glas weggooien en vervangen voor nieuwe ruiten. Een proef door innovatieplatform Booosting toont dat aan.

Geen complete isolatieruiten verwijderen en afvoeren en vervangen voor nieuw, beter isolerend, glas, maar de oude ruiten ter plekke hergebruiken. Dat is het uitgangspunt van een proef die werd uitgevoerd bij Van Dijken Glasbeleving in Waddinxveen.

Het idee is bedacht door een aantal leden van platform Booosting, een vereniging van mensen die innovaties in de bouw willen ontwikkelen. Volgens de bedenkers worden veel isolatieruiten gedwoncycled tot verpakkingsglas, vergt dat omsmelten veel energie en raken grondstoffen voor glasproductie op den duur uitgeput.

Met de praktijkproef is aangetoond dat het mogelijk is om bestaand glas te ‘upgraden: dubbelglas wordt uit zijn sponningen gehaald, de spacers en de kit worden verwijderd, het glas wordt dan gewassen en geslepen en daarna te voorzien van een isolerende folielaag.

De glasplaten worden weer met spacer aan elkaar gemonteerd en in de sponningen geplaatst. Theoretisch neemt de U-waarde van de zo behandelde ruit toe tot één die vergelijkbaar is met triple glas. Technisch moet het mogelijk zijn om alle benodigde apparatuur in een truck mee te nemen naar een bouwplaats zodat het allemaal ter plekke kan worden uitgevoerd.

Booosting maakte er een video van. Bouwwereld, een zusterblad van SchildersVak.nl, publiceerde er een groot verhaal over in de special Circulariteit, die op papier of als e-book kan worden aangeschaft in de webshop.

2 reacties

 • W. Smedes

  Bijzonder interessant.
  Ik stel mijn woning terbeschikkking voor een proef.

 • Arie de jager

  Geweldig idee ,ik ben benieuwd hoe oud het glas kan zijn om te kunnen gebruiken .
  Als het dubbelglas zou gaan lekken wat gebeurt er dan .?
  Of kan dat worden voorkomen met deze methode.
  Graag hoor ik hier reactie op .


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.