Zzp'ers willen betere overgangsregeling AOW-gat • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Zzp’ers willen betere overgangsregeling AOW-gat


Stichting ZZP Nederland vindt dat er nog steeds geen oplossing is voor het AOW-gat van zelfstandigen met een AOV-polis tot 65. De opschuiving van de AOW-leeftijd naar 67 is funest voor zelfstandigen met een AOV-polis tot 65. Als zij arbeidsongeschikt zijn, loopt de uitkering tot 65, daarna moeten zij op een houtje bijten.

Stichting ZZP Nederland geeft heeft hierover al eerder meerdere malen aan de bel getrokken, maar het kabinet biedt tot nu toe geen oplossing.

Ongeschikt
Dat blijkt volgens ZZP Nederland duidelijk uit de antwoorden van minister Koolmees op vragen van CDA-Kamerlid Slootweg die op 5 juli 2018 zijn gesteld. Slootweg vindt net als ZZP Nederland, dat de overbruggingsregeling (overbrugginbgsregeling), die door het kabinet is ingesteld, volstrekt ongeschikt is om de inkomensschade van gedupeerde zelfstandigen ook maar voor een deel te compenseren. Koolmees schrijft, dat ook zelfstandigen van deze regeling gebruik kunnen maken, mits zij aan de voorwaarden voldoen. ‘Die voorwaarden zijn nu juist het struikelblok, waardoor de regeling totaal ongeschikt en ontoegankelijk is voor gedupeerde zelfstandige ondernemers’, zegt Maarten Post, voorzitter Stichting ZZP Nederland.

Wacht op antwoord
In april van dit jaar heeft Stichting ZZP Nederland in een brief de minister verzocht om de omvang van de gedupeerde groep en de ontstane inkomensschade in beeld te brengen, zodat er passende maatregelen zouden kunnen worden genomen. Aan dit verzoek heeft de minister tot op heden geen gehoor gegeven, zo blijkt uit zijn antwoord op de vragen van Kamerlid Slootweg.

Onderzoek
Stichting ZZP Nederland heeft nu het Verbond van Verzekeraars gevraagd om een dergelijk onderzoek te doen. De verzekeraars tonen zich bereid om waar mogelijk bestaande polissen te verlengen, zodat in de toekomst het inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan worden afgedekt tot aan de AOW-leeftijd. ‘Dat is goed nieuws’, vindt Post. ‘Het kabinet is verantwoordelijk voor schade van direct gedupeerde zelfstandigen door de opschuiving van de AOW-leeftijd. Om dat op te lossen dient de overgangsregeling OBR geschikt te worden gemaakt ook voor de specifieke situatie van zelfstandigen met een AOV-polis tot 65.’

Bron: ZZP Nederland


1 reactie

  • Geachte mevrouw / mijnheer,
    Jullie hebben het hier alleen over het gat tussen 65 en 67 jaar. Ik ben zelf nu 63 jaar en mijn AOV verzekering hielt met mijn 60 jaar al op terwijl ik al 14 jaar een AOV verzekering had. Ik loop nu dus al 3 jaar risico en moet er nog 4.5 jaar.
    Frank Vis
    Klusbedrijf De Waterpas


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Verplichte aov voor zzp’ers’

Enquête: zzp’er minder snel uitbetaald

ZZP-belangenorganisaties op Startersdag

ZZP Nederland geeft regeerakkoord zesje

‘Overheid pakt schijnconstructies niet aan’


Naar archief >