Pleidooi: ‘Bouw 90.000 woningen per jaar’ • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Pleidooi: ‘Bouw 90.000 woningen per jaar’


De meeste schilders hebben weinig te lijden onder de coronacrisis en als het even meezit blijven zij nog tien jaar goed in het werk zitten. Dan moet de Tweede Kamer wel heil zien in het plan dat zij vandaag krijgt aangeboden van de Bouwalliantie.

Dit samenwerkingsverband – tussen zeventien organisaties die betrokken zijn bij de bouw en de huizenmarkt – pleit voor het bouwen van 90.000 woningen per jaar tot 2030. Daarvoor is wel miljardensteun van het Rijk nodig, bijvoorbeeld om gemeenten te helpen bij het kopen, ontwikkelen en bouwrijp maken van gronden. Met deze investeringsimpuls moet de klap van de coronacrisis worden verzacht en het structurele woningtekort worden bestreden. Bovendien willen de organisaties een kredietcrisis-scenario voorkomen, toen de woningmarkt instortte. Het kabinet liet gisteren al weten de bouwsector te ontzien bij de aanpak van de stikstofuitstoot.

Nederland kent op dit moment een tekort van 331.000 woningen. Dat is circa 4,2 procent van de woningvoorraad. Om dit aandeel niet verder te laten oplopen, moeten er de komende tien jaar 845.000 nieuwe huizen bij komen. Dit becijferde het ministerie van Binnenlandse Zaken in een rapport dat deze week verscheen. Met name starters en middeninkomens hebben het lastig op de huidige woningmarkt. Bouw daarom de helft van de woningen voor deze groepen, stelt de alliantie.

De woon- en bouworganisaties zien de huidige situatie als een ‘uitgelezen kans’ om Nederland ‘uit de crisis te investeren’. Zij pleiten ervoor dat de overheid koopgaranties afgeeft voor nieuwbouwwoningen via een zogenoemd Nationaal Garantiefonds, als de verkoop in eerste instantie tegenvalt. Zo kan de bouw toch worden gestart. Is de markt eenmaal hersteld, dan kan de overheid de woningen weer verkopen.


Bron: NOS


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ondernemersorganisaties: ‘Help een tweede lockdown voorkomen’

ING: Bouwproductie krimpt volgend jaar 5 procent

Nieuwe versie protocol Samen Veilig Doorwerken

SchildersVAKTV | Schilderen en zeehondjes kijken

FNV: ‘Protocol bouw wordt onvoldoende nageleefd’


Naar archief >