Pensioenfonds BPF: ‘2018 jaar van groei’ • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Pensioenfonds BPF: ‘2018 jaar van groei’


Het aantal pensioenopbouwers en aangesloten werkgevers nam toe en de dekkingsgraad steeg. Gevolg: hogere pensioenen sinds begin dit jaar. Pensioenfonds BPF Schilders noemt 2018 in zijn jaarverslag ‘een jaar van groei’. Tegelijkertijd gingen deelnemers meer betalen én daalde BPF’s vermogen.

De dekkingsgraad, die laat zien of BPF genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen, steeg naar 113,3 procent. Het fonds kon alle pensioenen in 2018 betalen en zag kans de premie dit jaar met een half procent te verhogen.

Tegelijkertijd daalde BPF’s belegd vermogen naar 6,9 miljard euro: het fonds behaalde een negatief rendement van 1,73 procent, vooral dankzij minder goede beleggingsresultaten op aandelen. De aandelenkoersen stonden met name in oktober en december onder druk ‘door toenemende onzekerheid in de wereld’.

Ook daalden de langlopende rentes, net als de beleggingskosten. De kosten per deelnemer – om de pensioenregeling te kunnen uitvoeren – stegen juist van 149 naar 169 euro; toe te schrijven aan ‘activiteiten en maatregelen die nodig waren om de gewijzigde wet- en regelgeving door te voeren’.

Op de achtergrond bereidt BPF Schilders zich voor op het nieuwe pensioenstelsel, met onder meer voorlopige bevriezing van de AOW-leeftijd, langzamere stijging van deze leeftijd in de toekomst en flexibeler pensioenen. Het fonds zegt te onderzoeken hoe deelnemers aankijken tegen het nemen van risico’s om hun pensioenen te kunnen verhogen.

Bron: BPF Schilders


Deel via:

1 reactie

  • van Dijk

    Ik lees ook in het jaarverslag van het BPF dat ze een beetje in de piepzak zitten omdat bij de volgende verplichtstellings-aanvraag in 2020 ze misschien wel niet voldoende representatief blijken te zijn voor de schildersbedrijfstak. En in dat geval zal het pensioen niet langer verplicht zijn, noch voor de schilders in loondienst, noch voor de zzp-ers. En een ander probleem is dat het fondsbestuur nu nog gevormd wordt door OnderhoudNL, FNV en CNV terwijl dit niet dezelfde partijen zijn die ook de CAO zijn overeengekomen want daaraan doen FNV en CNV niet mee maar wel die andere “vakbond” waarmee OnderhoudNL de CAO heeft afgesloten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven

Ook Caparol binnenkort in gerecyclede verfemmer


Naar archief >