Panorama van Mesdag in onderhoud • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Panorama van Mesdag in onderhoud


Het is een schildering op doek, maar het onderhoud gaat met een hoogwerker: Het Panorama Mesdag in Den Haag wordt schoongemaakt. Het publiek kan de restauratoren op de vingers kijken.

Het werk zal drie maanden gaan duren. Drie restauratoren reinigen in die tijd 1.340 vierkante meter doek. Het panorama van Mesdag is een groot, in een cirkel opgehangen schilderij van het uitzicht vanaf het Seinpostduin nabij Scheveningen in 1881. De manier waarop het gepresenteerd wordt geeft de optische illusie werkelijk op dat duin te staan.

Tijdens de restauratie is de ruimte toegankelijk voor het publiek. De illusie wordt dan nog vreemder, de restaurators lijken namelijk zo groot als reuzen.

De laatste keer dat het schilderij werd gereinigd was in de jaren negentig. In de afgelopen decennia zijn stof en roetdeeltjes op het doek neergedwarreld. Het schoonmaakproces bestaat uit drie stappen: de laag stof wordt verwijderd met een speciale stofzuiger. Vervolgens wordt met een daarvoor geschikte spons vettige roetdeeltjes weggehaald. Deze spons rult het vuil op, als een gum. Daarna veegt een zachte kwast deze deeltjes weg. Zo worden de kleuren van het doek weer teruggebracht in hun oorspronkelijke, heldere staat.

Er is een tijdelijke tentoonstelling ingericht waar bezoekers, aan de hand van archiefstukken een presentatie zien over het maakproces van Panorama Mesdag. De film over de restauratie uit de jaren negentig is hier ook te bezichtigen.

Het schoonmaken van het doek duurt net zolang als de tijd die Mesdag en zijn helpers in 1881 nodig hadden voor het schilderen ervan. .


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Talen alweer ‘Beste werkgever’

Premieverhoging schilderspensioen dreigt

AkzoNobel neemt decoverven Titan over

Strijd nog onbeslist na eerste aflevering SP&M-Challenge

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit


Naar archief >